Wikileaks tystnar av pengaproblem

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Wikleaks tystnar tills vidare för att i stället koncentrera sig på att tjäna pengar. Det är bojkotten från amerikanska betalningsföretag som Visa, Mastercard, med flera, som tvingat organisationen till detta steg, heter det i ett pressmeddelande.

I en video som publicerats på Wikileaks webbplats säger Assange att omsvängningen handlar om Wikileaks överlevnad.

Blockaden har enligt Assange kostat organisationen tiotals miljoner dollar och nu ska betalningsföretagen bekämpas. Wikileaks har också dragit igång processer inom EU för att häva blockaden.

Bakom betalningsföretagens bojkott ligger starkt tryck från USA, sedan Wikileaks offentliggjort tiotusentals amerikanska hemliga diplomatrapporter. Där avslöjades bland annat brutala inslag i USA:s krigföring i Irak och Afghanistan samt amerikanska diplomaters mycket odiplomatiska uttalanden om andra länders ledare. Publiceringen kallades Cablegate, med syftning på Watergateskandalen.

– Blockaden inleddes mindre än tio dagar efter lanseringen av Cablegate som en del av en samordnad USA-baserad politisk attack, inklusive angrepp från högerextremistiska politiker och uppmaningar till att mörda Wikileaksmedarbetare, hävdar Assange i videon.

Blockaden inleddes i december, samtidigt som Assange greps i Storbritannien sedan Sverige efterlyst honom för misstankar om våldtäkt och ofredande.

De svenska misstankarna är enligt Assange "grundlösa" och ingår i attacken mot Wikileaks. Han har sedan dess fört en kamp i brittisk domstol för att slippa utlämning.

Wikileaks grundare Julian Assange väntar sedan snart ett år i Storbritannien på besked om han ska utlämnas till Sverige och möjligen USA.

TT

Publicerad: