Israel öppnade eld mot demonstranter

Publicerad 2011-06-06

Majdal Shams. Israeliska soldater öppnade eld mot propalestinska demonstranter som i går försökte korsa gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna, enligt statlig syrisk tv dödades 23 av dem.

Hundratals palestinier och syrier marscherade på mot taggtrådsstängslet vid gränsen till Israel för att markera årsdagen av sexdagarskriget 1967. Soldaterna säger att de ropat varningar på arabiska. Då demonstranterna fortsatte öppnade de eld.

Det rapporterade antalet döda och skadade har skiljt sig markant mellan de båda länderna. Syrien säger att 23 människor, bland dem ett barn, dödats och att 350 skottskadats, Israel har inte uppgett några exakta siffror men säger att tio människor föll offer då en brandbomb detonerat en syrisk landmina.

Den israeliska regeringen säger att de agerat för att skydda sin suveräna gräns, och kallar protesterna en "välplanerad kampanj av den syriska regimen". Israel anklagar Syriens president al-Assad för att försöka dra uppmärksamhet från protesterna i de egna landet.

– Den syriska regimen utnyttjar cyniskt palestiniernas svåra situation för sina egna syften, säger Ra'anan Gissin, talesperson för den israeliska regeringen i telefon till TT.

– Jag tror att al-Assad är redo att strida till den sista palestinska bloddroppen.

Bashar al-Assad har tidigare spelat på en inhemsk misstänksamhet mot Israel för att slå ned mot protesterna i landet. Bland annat har regimen anklagat Israel för att ligga bakom demonstrationerna.

Gissin säger att det kommer att ta några dagar att få fram de verkliga antalet döda och skadade, men tror att de syriska siffrorna är överdrivna. Han försvarar Israels agerande och säger att ansvaret ligger på Syrien.

– Vi kommer inte att tolerera några gränsövertramp.

Syrien fördömer de "flagranta israeliska angreppen" mot Golanhöjderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Angreppet resulterade i ett stort antal döda och skadade...och avslöjar den israeliska statsterrorismen verklighet", säger utrikesdepartementet i ett uttalande.

Utrikesdepartementet uppmanade omvärlden att uppmärksamma "israeliska övergrepp mot legitima arabiska rättigheter".

Oenigheten mellan Syrien och Israel rörande Golanhöjderna är inte ny och formellt ligger de två länderna fortfarande i krig.

– Det är helt tydligt att Syrien och Israel har väldigt olika syn på framtiden från Golanhöjderna och det är grunden till konflikten mellan dem kring det här området, säger Anna Jardfelt, direktör för Utrikespolitiska institutet till TT i en kommentar senaste dygnens händelser.

Samtidigt hade det innan maj i år inte avlossats skott sedan 1970-talet, och den senaste tidens våld är ett avbrott från det relativa lugnet. Oenigheten om Golanhöjderna är en av de många olösta konflikterna i regionen, samtidigt har vårens protester i Syrien skapat en oro som påverkar hela regionen och dess konflikter, säger Anna Jardfelt.

– Det är ett viktigt faktum att det inte har varit några skärmytslingar på många år.

TT-AFP