Vulkanoffer fruktar het gaslavin

Publicerad 2015-04-23

Chile. Varningsnivån för vulkanutbrottet i södra Chile har höjts till röd, den högsta möjliga. Rädslan finns att utbrottet kommer att resultera i en livsfarlig "gaslavin".

I turiststaden Puerto Varas hålls skolor stängda, liksom i mindre samhällen inom evakueringszonen, 20 kilometer kring vulkanen Calbuco. Flygningar till och från Puerto Montt, områdets näst största stad, är inställda.

– Det lät som om en långtradare körde förbi på gatan; skakande, skramlande och mullrande. Vi lämnade allt, jag tog mina barn, min hund och hoppade in i bilen tillsammans med min fru. Alla grannar var ute, många barn grät, säger Trevor Moffat i Ensanada till nyhetsbyrån AFP.

Het lavin

Risken finns, befarar experter, att utbrottet resulterar i ett så kallat pyroklastiskt flöde - en lavin av het gas och fasta ämnen som rusar nerför vulkanens sluttningar och som dödar allt i sin väg. Temperaturen inuti sådana flöden kan vara mer än 1 000 grader.

– Ett sådant flöde beter sig ungefär som en vätska så man kan avgöra ganska väl, utifrån topografin, var man kan förvänta sig det och jag utgår från att man evakuerat alla som riskerar att drabbas. Partiklarna inuti flödet kan vara ganska stora och gasen är väldigt het, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Rökpelaren avgör

Det som avgör risken är höjden på den rökpelare som utbrott av den här typen resulterar i. Ju högre pelare i början av utbrottet, desto större är risken.

– Den här pelaren var cirka tio kilometer, vilket är en indikation på att det här utbrottet inte är av den kraftigare typen. I så fall brukar pelaren vara 15-20 kilometer hög. Men de närmaste dagarna vet vi mer. De blir avgörande, säger Reynir Bödvarsson.

Vulkanen, som varit inaktiv i 50 år, fick två utbrott inom ett par timmar. Enorma askmoln spyddes ut och omkring 5 000 personer har evakuerats.

TT