Spioneri

Tyskland hjälpte USA spionera på EU

Av: 

TT-AFP-Reuters

UTRIKES

Tyskland. Tysklands underrättelsetjänst BND hjälpte USA att spionera på topptjänstemän inom franska regeringen och EU-kommissionen, skriver den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Avslöjandet kommer efter artiklar tidigare i veckan om att den tyska regeringen kände till att Bundesnachrichtendienst (BND) hjälpt amerikanska underrättelsetjänsten NSA att spionera på europeiska företag. Tidningen Bild skrev i måndags att Merkels kansli redan 2008 informerades om tysk inblandning i USA:s industrispionage mot bland annat försvarsindustrin, utan att reagera.

Regeringen anklagas nu för att ha ljugit för förbundsdagen när den i ett skriftligt uttalande den 14 april nekat till att ha känt till NSA:s industrispionage i Europa. Inrikesminister Thomas de Maizière, en av förbundskansler Merkels förtrogna, var stabschef mellan 2005 och 2009. Han har kommit i skottlinjen och krav på hans avgång kommer från oppositionen.

Enligt Süddeutsche Zeitung handlar dock industrispionaget om enstaka fal där USA "letat information om illegal export". Det politiska spionaget mot Frankrike och EU är långt allvarligare, enligt tidningen.

Avslöjandena är pinsamma för Merkel som tidigare rasat mot USA efter Edward Snowdens avslöjande att NSA avlyssnat hennes mobiltelefon.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

Spioneri

LÄS VIDARE

Svensk ambassad kan ha avlyssnats av Tyskland

ÄMNEN I ARTIKELN

Spioneri

Tyskland