Ukraina visade upp fångade soldater

Ukraina. Myndigheterna i Kiev har visat upp de två ryska män som i helgen tillfångatogs i östra Ukraina.

Men ingen klarhet framkom i kärnfrågan: om de var soldater i aktiv tjänst eller tidigare soldater som var frivilliga.

– Jag vill uttrycka tack till sjukhusläkarna för deras professionella hjälp, sade 30-årige kaptenen Jevgenij Jerofejev.

Enligt AFP låg de två skadade männen i pyjamas i var sitt rum på militärkliniken i Kiev. Den skäggige Jerofejev täckte ansiktet med armbågen när reportrar fick träffa honom. Varken han eller den något yngre sergeant Alexander Alexandrov ville för reportrarna bekräfta att de var i aktiv rysk militärtjänst när de tillfångatogs i lördags.

– Jag kommer inte att svara på det, mumlade han.

Specialförband i GRU

Männen såg tärda och störda ut under besöket.

Moskva - som envist vägrar medge att ryska soldater finns i östra Ukraina - har medgett att männen varit i aktiv tjänst men sagt att de hade avmönstrats, och därmed antytt att de var frivilliga.

Men ukrainsk militär har släppt förhörsprotokoll där de uppges säga att de är kontraktssoldater i ett ryskt specialförband på cirka 200 man inom den militära underrättelsetjänsten (GRU). I en video publicerad i söndags uppges Alexandrov också säga att han ingår i en specialstyrka baserad i den ryska staden Togliatti.

Ukraina skickade på tisdagen också en protest till Moskva i ärendet, enligt Interfax.

Ingen utväxling

Just dessa två män uppges av Kiev ha dödat ukrainska medborgare. De ska ställas inför rätta för "terroristaktiviteter och terroristbrott" men ska skickas hem till Ryssland om de erkänner fullt ut.

Igor Konasjenkov, talesperson för ryska försvarsministeriet, uppger samtidigt att Kiev ska kontaktas. Moskva räknar med motsidans "sunda förnuft" och att Kiev följer kravet om att männen snabbt släpps, säger han.

De pro-ryska separatisterna i öst talar om att de två kan släppas i en större fångutväxling - men det förkastar den ukrainske militärtalespersonen Andrej Lysenko:

– Vi talar inte om deras utväxling.

TT

Publisert: