Soldater mål för bombdåd i Turkiet

UTRIKES

Turkiet. Minst 14 människor dödades och över 55 skadades i ett självmordsattentat mot militärer i centrala Turkiet.

President Erdogan skyller dådet på kurdiska separatister.

Bussen transporterade soldater på permission när en bil körde upp längs med fordonet och en bomb briserade. Attacken inträffade i närheten av ett universitet i staden Kayseri i centrala Turkiet. Omkring tio av de skadade i explosionen är civila.

Dådet inträffade bara en vecka efter terrorbombningarna i Istanbul, då 44 människor dödades i två attacker som riktades mot poliser. En radikal utbrytargrupp från PKK, Kurdistans frihetsfalkar, tog på sig det massmordet.

Ingen grupp har ännu tagit på sig attentatet i Kayseri.

"Tillvägagångssättet och målet med attackerna visar tydligt att den separatistiska terrororganisationens syfte är att sätta krokben för Turkiet, försvaga det och förflytta dess fokus och dess kraft och styrkor åt ett annat håll", säger president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande, enligt Reuters.

Turkiska nationalister stormade efter lördagens dåd det prokurdiska oppositionspartiet HDP:s huvudkontor i Kayseri. Möbler och dokument kastades ut ur lokalerna och angriparna anlade en eld på taket, enligt nyhetsbyrån AFP.

HDP, som av regeringen har anklagats för att ha kopplingar till den terrorstämplade kurdiska separatiströrelsen PKK, har fördömt bussdådet och uppmanar till besinning för att undvika polarisering och våld.

Nästan 200 företrädare för HDP, som sedan 2015 är representerat i Turkiets parlament och är landets tredje största parti, har gripits efter bombdåden i Istanbul i lördags. Partiet har avfärdat att det skulle ha några som helst band till PKK.

TT