Fast i kabinbana - nästan alla räddade

UTRIKES

Italien. Alla utom cirka tio personer har nu kunnat räddas efter att på julafton ha suttit fast flera timmar i en kabinbana i Cervinia, rapporterar medier i Italien.

Det är mycket hårda vindar som ligger bakom stoppet i kabinbanan, som är belägen på över 2 000 meters höjd i Alperna. Gondolerna krängde och svängde rejält när vindbyarna tog tag i dem.

– Under alla år som jag har varit i Cervinia har jag aldrig sett något liknande, säger Edilio Colaotto, turist från Genua, till nyhetsbyrån Ansa.

Enligt Aftonbladet fanns det minst sex svenskar bland de turister som blev strandsatta.

Var och en av gondolerna rymmer tolv personer. Italienska medier återger uppgifter om att cirka 130 personer totalt har suttit fast i dem sedan tidigt på eftermiddagen.

Livräddarna har haft ett svårt jobb, men bedömt att ingen av turisterna befunnit sig i livsfara. Italienska räddningstjänsten har haft hjälp av helikopter från schweiziska sidan av gränsen, men själva undsättningen av folk från gondolerna var en utmaning. Räddningsarbetarna fick ta sig fram till gondolerna via pyloner och kablar, för att därefter fira ner turisterna till marken.

I september inträffade en liknande händelse på Mont Blanc. Då tvingades ett hundratal personer vänta över natten på räddningen, skriver nyhetsbyrån Ansa.

TT