Minister varnar för nya hackerattacker

Publicerad 2017-01-23

Politik. Oron för att Ryssland ska försöka påverka kommande europeiska val är högst befogad, anser Estlands utrikesminister Sven Mikser.

Just Estland har skärpt sin beredskap efter att tidigare ha utsatts för omfattande nätattacker.

Uppgifterna om att ryska hackare gjorde dataintrång mot Demokraterna kopplat till valrörelsen har skakat om USA och västvärlden. Estlands utrikesminister Sven Mikser är dock inte lika överraskad, mycket baserad på Estlands egen erfarenhet.

– Konsekvenserna av cyberkrigsföring har varit något som påverkat oss under en längre tid. Attackerna har blivit fler och olika utformade. Det här är ett hot som är här för att stanna och något vi måste ta på extremt stort allvar, säger han.

Omfattande attacker

Det mest omskrivna fallet skedde 2007 när estländska banker, medieföretag och parlamentet i tre veckors tid utsattes för omfattande cyberattacker. Miksers företrädare, dåvarande utrikesminister Urmas Paet, anklagade Kreml för att ligga bakom attacken som ett motangrepp efter att myndigheter i Tallinn valt att flytta på en krigsstaty från Sovjettiden.

Angreppet fick Estland att utveckla ett cybercenter, Ria, för att motverka framtida liknande händelser, liksom ett försvarsteam, Küberkaitse üksus, bestående av frivilliga IT-experter som är en del av Estlands motsvarighet till det svenska hemvärnet. De ska vid behov kunna assistera landets myndigheter vid ett angrepp.

– Estland har lagt mycket resurser på detta och så kallad hybridkrigföring är inget nytt för oss. Det här är ett hot vi måste motverka på daglig basis, säger Mikser.

Han varnar nu för att det som inträffat i USA mycket väl kan hända i Europa i år när flera länder, bland annat Tyskland och Frankrike håller val. Dessutom uppmanar Sven Mikser länder som Sverige att se över sin säkerhetsstrategi på liknande sätt som Estland har gjort.

Hoten finns

– Man ska alltid ha en lugn och nykter attityd men hotet finns och nyckeln är att öka medvetenheten. Att utveckla en kapacitet för att hantera detta är saker som ni kan göra. Inget land är 100-procentigt immun mot dessa hot.

USA:s president Donald Trump och hans uttalanden kring Natos vara eller icke vara har också varit en källa till oro bland de baltiska staterna. Mikser säger sig själv inte personligen ha varit i kontakt med Trump ännu men har noterat uttalandena kring Nato.

– Jag förväntar mig att Trump som president kommer att vara annorlunda jämfört med presidentkandidaten. Det kommer att ske vissa förändringar, som i miljöpolitik och i handelsfrågor, men jag förväntar mig att säkerhetsalliansen mellan Europa och USA kommer att vara fortsatt stark.

TT: Somliga har förhoppningar att Trump ska "charma" Putin och det ska leda till positiv utveckling?

– George W Bush och Hillary Clinton försökte också trycka på reset-knappen. Det är ingen i västvärlden som är emot goda relationer med Ryssland men för det behövs ett Ryssland som inte använder militärkraft för att rita nya landgränser. Det är upp till Ryssland att visa att normala relationer med Europa och USA är möjliga.

TT

Följ ämnen i artikeln