Venezuela utvisar toppdiplomater

UTRIKES

Venezuela. Samtidigt som Venezuelas regering i en ovanlig försoningsgest släpper 80 av landets politiska fångar, sparkar landet ut toppdiplomater från Kanada och Brasilien.

De båda länderna anklagas av regimen för att lägga sig i Venezuelas interna affärer.

Det är Brasiliens ambassadör Ruy Pereira och Kanadas charge d'affaires Carib Kowalik som åker ut sedan de förklarats "persona non grata", icke önskvärda, rapporterar BBC.

Beskedet kritiseras skarpt av de båda toppdiplomaternas länder. Men relationen med Venezuela har varit svår för både Kanada och Brasilien på senare tid.

Kanada har exempelvis infört sanktioner mot individer i regimen i Venezuela med motiveringen att de begår brott mot de mänskliga rättigheterna samt att de är korrupta. Brasilien har å sin sida låtit meddela att Venezuelas president Nicolás Maduro "ständigt trakasserar oppositionen".

Kompromisslöst styre

Men den socialistiska regimen vill uppenbarligen få till stånd nya försök till förhandlingar med oppositionen. Beskedet att 80 oppositionella släpps ur fängelse var oväntat.

– Jag är glad över att vara fri, säger en av de frisläppta, Alfredo Ramos som greps i juli och dömdes till 15 månaders fängelse.

– Det var en slumpmässig, orättvis inlåsning. Jag har inte begått något brott.

Liksom många andra greps han i samband med omfattande protester mot regimens alltmer kompromisslösa styre.

Hem till jul

Därför väcker julfrigivningen förvåning, även om Delcy Rodríguez som kungjorde den betonar att de nu aktuella personerna rekommenderas få alternativa straff. Det kan handla om samhällstjänst och att kompensera offren, säger Rodríguez, som tidigare var utrikesminister och nu är ordförande i landets regeringstrogna så kallade konstituerande församling.

– Ni får åka tillbaka till fängelset för läkarundersökningar och sedan kan ni åka hem och tillbringa julen med era familjer, sade hon i statlig tv under ett möte med 13 av fångarna.

Rodríguez leder även en så kallad sanningskommission, som utreder det som hänt under protesterna mot regeringen.

Tidigare i veckan krävde oppositionsledare att president Maduro skulle släppa alla politiska fångar.

Enligt en beräkning har myndigheterna hållit 268 personer bakom lås och bom för att de ska ha protesterat mot Maduros regering. Vissa greps redan 2014, andra så sent som i år.

Ny samtalsrunda

Regeringen har sagt att alla gripits misstänkta för våld och förräderi, och att de inte är politiska fångar.

Venezuela är ett politiskt instabilt land i djup ekonomisk kris. Oppositionen anklagar Maduro för att montera ned demokratiska institutioner, och för att ha skapat den konstituerande församlingen enbart för att få igenom sin politik. I kongressen är oppositionen i majoritet.

Fångarna har varit ett tvisteämne i förhandlingar mellan regimen och oppositionsalliansen MUD (Mesa de la Unidad Democrática). En ny samtalsrunda är inplanerad i Dominikanska republiken den 11 och 12 januari.

TT-Reuters