Kina stödjer Dutertes krig mot knarket

Publicerad 2017-05-08

Filippinerna. Flera länder kräver ett stopp av Filippinernas utomrättsliga avrättningar i spåren av president Rodrigo Dutertes krig mot knarket. Men Kina applåderar sin granne.

Filippinerna försvarade sig, när FN:s råd för mänskliga rättigheter möttes i schweiziska Genève, med att antalet dödade per år i landet legat ganska konstant, men att en förändring i definitionen av utomrättsligt dödade påverkar talen.

– Det finns inte någon våg av dödande i Filippinerna, det är bara en politisk taktik för att ändra definitionerna, sade senator Alan Peter Cayetano inför rådet.

Cayetano passade på att ge rådet uppdaterade siffror på utvecklingen sedan Duterte kom till makten för tio månader sedan. Hittills har 9 432 mordfall registrerats, varav 2 692 antas vara till följd av polisinsatser, enligt honom. Samtidigt har 64 917 "drogpersoner" gripits.

Flera länder, däribland Kanada, Frankrike och Tyskland, krävde ett stopp på de utomrättsliga dödandena, försvinnandena, olagliga gripanden, tortyr och trakasserier, medan Kinas ambassadör Ma Zhaoxu gratulerade den filippinska regeringen till sin "anmärkningsvärda bedrift" och beskrev knarket som mänsklighetens fiende.

TT-Reuters-AFP