Utrikes

Obama ber om samtycke för krig mot IS

UTRIKES

USA. USA:s president Barack Obama ber om kongressens godkännande för att föra krig mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Ett sådant samtycke har inte utfärdats sedan George W Bush fick grönt ljus för att invadera Irak 2002.

I den tresidiga skrivelsen framhåller Obama att IS kan hota USA på hemmaplan om gruppen inte hejdas. Förfrågan gäller militära insatser under tre år och inkluderar marktrupper - men inte "utdragna offensiva militära operationer", rapporterar amerikanska medier. Formuleringen uppfattas som ett försök till kompromiss: att blidka både Republikanerna, som vill se tuffare tag mot jihadistgruppen, och Obamas parti Demokraterna, som vill begränsa markinsatserna utomlands.

När Obama själv kommenterade saken på onsdagen betonade han att förslaget föregåtts av konsultationer med båda de stora partierna.

– Islamiska staten är på defensiven, hävdade Obama i ett tv-sänt tal, samtidigt som han beskrev upptrappade amerikanska insatser i regionen som "ett svårt beslut, som kommer att förbli svårt en tid".

Tidningen The New York Times skriver att lagförslaget inte innehåller några geografiska begränsningar.

I ett krigstrött USA är beslutet om ytterligare ett krig långt ifrån självklart. Insatserna i Afghanistan och Irak har tagit mer än 7 000 amerikanska soldaters liv. Obamas förslag, om det godkänns av kongressen, upphäver krigsbeslutet från 2002 rörande Irak. Men det bredare mandat rörande terrorbekämpning som utfärdades efter attackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001 kvarstår. Många demokrater anser dock att det använts alltför vidlyftigt för att motivera militära insatser.

Förslaget lär utlösa en intensiv debatt i den republikandominerade kongressen. Senatens majoritetsledare Mitch McConnell säger enligt Reuters att hans kammare ska gå igenom förfrågan "med eftertanke". Och ordföranden i senatens utrikesutskott, Tennessee-republikanen Bob Corker, säger till webbtidningen Politico att han planerar "rigorösa" utfrågningar innan hans utskott ger grönt ljus för ett krig. Och Obamas jobb är inte över i och med förfrågan - som kommer sex månader in i konflikten, påpekar Corker.

– Det är viktigt att presidenten utövar ledarskap, att han lägger fram en tydlig strategi för hur det hot som IS utgör ska konfronteras samt att han . . . förklarar för det amerikanska folket varför den här striden är nödvändig och en vi måste vinna, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes