Utrikes

Boko Haram till motattack

UTRIKES

Nigeria. De senaste dygnen har den islamistiska sekten Boko Haram slagit tillbaka mot civilbefolkningen efter att myndigheterna trappat upp sin offensiv mot sekten. Många barn blev offer för en självmordsattack i norra Nigeria på tisdagen.

Minst 36 personer dödades i dådet i byn Yamarkumi i närheten av staden Biu i den våldsdrabbade staten Borno. Många av de dödade var barn som sålde olika produkter vid vägkanten.

– Nu har vi 36 döda och över 20 skadade i explosionen. De flesta offren var barnförsäljare och tiggare som brukar samlas vid vägspärren för att sälja varor och för att tigga, säger en sjukhuskälla vid Nius sjukhus till AFP. Källan vill vara anonym.

Brände hus

Dagen innan attackerade hundratals medlemmar av sekten staden Askira Uba i nordöstra Nigeria. Invånare som lyckats fly säger att angriparna brände ner större delen av husen i staden, skriver Reuters.

Attacken föregicks av ett liknande angrepp i söndags.

I Kamerun dödades minst 86 medlemmar i Boko Haram i strider med kamerunska soldater i måndags kväll. Fem soldater från regeringssidan dödades också. Under offensiven greps ett tusental misstänkta sektmedlemmar, enligt Reuters.

Islamistisk stat

I Niger greps under måndagen över 160 personer, misstänkta för att ha band till den islamistiska sekten.

Boko Haram försöker etablera en islamistisk stat i området runt Tchadsjön som gränsar till Nigeria, Tchad, Kamerun och Niger.

Tidigare i februari inledde flera av staterna offensiver mot terrorgruppen.

Sedan gruppen inledde sin väpnade kamp har runt 13 000 människoliv krävts.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes