Utrikes

Massaker var nära i synagogan

UTRIKES

Danmark. Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var skyldig till dödsskjutningarna vid mötet med Lars Vilks i går och vid en synagoga i natt, tror polisen. Stärkt bevakning vid synagogan kan ha förhindrat ett blodbad.

Mannen var känd av dansk säkerhetspolis.

Den dramatiska och tragiska helgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland andra konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en 55-årig man som enligt Berlingske Tidene var regissören Finn Nørgaard.

Efter det dådet verkar gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro - och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, berättar polisen nu.

Bevakning stoppade skytten

När polisen kom dit i lördags var gärningsmannen inte där. I stället hann han attackera synagogan på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid ettiden på natten mot söndagen. Dan Uzan, en 37-årig judisk man som vaktade lokalen miste livet, och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit ännu mycket värre. Redan på lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen om förhöjd säkerhet från polisen. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Sannolikt förhindrade polisnärvaron en massaker.

–  Vi är chockade. Trots att vi hade beväpnad polis och egna vakter vid synagogan inträffade det kallblodiga dådet, säger den judiska församlingens ordförande Dan Rosenberg Asmussen till Ritzau.

Polispådraget i Köpenhamn blev enormt, det största i modern tid.

Senare under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Vapnet funnet

Polisen tror sig nu ha funnit det automatvapen som troligtvis användes under första attentatet. Identiteten ska även ha fastställts på den misstänkte gärningsmannen, men polisen vill ännu inte gå ut med namnet. Han var sedan tidigare känd av danska säkerhetspolisen PET.

– Han fanns på PET:s radar, säger organisationens chef Jens Madsen på en pressträff.

Ett antal personer ska vara under särskild bevakning av danska säkerhetspolisen. Men varför dåden skedde är fortfarande oklart och polisen undersöker nu om attentatet kan ha inspirerats av dådet i Paris. Polisen tror fortfarande att det rör sig om en ensam gärningsman och att det var han som sköts ihjäl i morse. Men den tekniska undersökningen är ännu inte klar var de inte är helt säkra på att det verkligen var gärningsmannen som sköts.

Statsministern besökte synagogan

Vid 12:30-tiden på eftermiddagen besökte statsminister Helle Thorning-Schmidt synagogan för att lägga ner blommor och visa sin respekt för den judiska församlingen.

– Vi är förkrossade i dag. En man har förlorat sitt liv i sin tjänst för synagogan. Våra tankar går till hans familj, vi är med dem i våra tankar. Men våra tankar går även till hela den judiska församlingen, säger hon till den samlade pressen.

Även andra personer har börjat lägga blommor och ljus för att hedra den skjutne mannen.

Den 22-åriga Köpenhamnsbon Carla Blixt Egelind var en av många som kom och lämnade blommor vid synagogan.

– Jag är chockerad. Jag är rörd över det som hänt - människor har dött och jag kom hit för att via min respekt. Det är mycket obehagligt det som har hänt. Lilla Danmark som är så fint, det känns bara märkligt, säger hon till TT:s reporter.

Hon bor inte långt ifrån synagogan och fick under natten ett samtal från en vän som berättade vad som hänt.

– Hon sa: du får inte gå ut, du får inte gå ut. Tre människor har blivit skjutna nära dig. Det var surrealistiskt.

Ett stort polispådrag har tidigare under dagen pågått vid ett flerfamiljshus vid Mjølner- och Mimersparken på Nørrebro. Tekniker har genomfört en husrannsakan i en av lägenheterna, som ligger nära platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts ihjäl. Polisens tekniker har även rest ett tält över platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts och spärrat av gatan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes