Misstänkta för Parisdåd omringade

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det franska samhället Dammartin-en-Goële är omringat av polis.

Där pågår ett gisslandrama och det är "nästan säkert" att gisslantagarna är bröderna Kouachi som misstänks för attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Franska poliser har slagit en ring runt Dammartin-en-Goële i länet Seine-et-Marne, nordost om Paris. Minst en person har tagits som gisslan i en liten tryckerifirma, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP. Pierre-Henry Brandet, talesperson för landets inrikesminister, säger att det "nästan är helt säkert" att gisslantagarna är de båda efterspanade bröderna.

Mängder av poliser

Det lilla samhället med 8 000 invånare har spärrats av helt. Boende uppmanas stanna inomhus och skolor har stängts. Enligt medieuppgifter ska en skola evakueras, eleverna ska föras till en säkrare plats med buss. I andra hålls elever kvar, långt borta från fönstren, berättar en flicka för Le Figaro.

– Vissa elever gråter, andra spelar ned det hela. Vi hör hur polisen passerar utanför klassrummet.

Strax före klockan nio i morse kapade två beväpnade personer en bil i närheten av Dammartin-en-Goële. Enligt bilägaren överensstämde kaparnas utseende med brödernas.

Några minuter senare avlossades skott i industriområdet. Först kom medieuppgifter om att två personer dödats, men det har tillbakavisats av utredningsledaren, skriver flera nyhetsbyråer. Tidigare rapporterades det också om 20 skadade.

Hollande har talat

Samtidigt har president François Hollande hållit ett direktsänt tal från Elyséepalatset, i vilket han konstaterade att Frankrike utsatts för en stor prövning och att politikerna nu måste göra sitt yttersta för att garantera säkerheten för alla medborgare. Detta genom information, preventivt arbete och undvikande av stigmatisering.

Hollande uppmärksammade även den internationella solidaritet som uttryckts efter attentatet och vikten av samarbete över nationsgränserna, bland annat gällande övervakning. Presidenten försäkrade att han har förtroende för såväl Frankrike som andra länder vad gäller kapaciteten att garantera säkerheten.

I torsdags sköts en polis till döds i samband med en utryckning strax söder om Paris. Nu säger polis att det finns en koppling mellan den misstänkte för det dådet, som identifierats, och bröderna Kouachi, skriver AFP.

Utdragen polisjakt

Tiotusentals poliser har jagat 32-årige Chérif Kouachi och hans 34-årige bror Saïd i två dygn. De misstänks ligga bakom den hänsynslösa attacken mot Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris då tolv personer dödades, varav två poliser, och många skadades. De fyra som skadades svårt i attacken kommer att klara sig, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve.

– Läget är fortfarande allvarligt, men deras liv är inte längre i fara, säger Cazeneuve.

Ytterligare sju skadade har lämnat sjukhuset.

Den kvarvarande styrkan av Charlie Hebdo ska i dag under stort säkerhetspådrag flytta in i tidningen La Libérations lokaler, skriver Le Figaro. De är fast beslutna om att satirtidningen ska fortsätta att komma ut.

Kända av polisen

Det cirkulerar olika medieuppgifter om bröderna Kouachis koppling till militanta jihadistgrupper. Chérif Kouachi är välkänd hos fransk säkerhetspolis och dömd för del i rekryteringsgrupper som skickat unga män för att med jihadister slåss i Irak.

Rapporter från amerikanska och europeiska säkerhetskällor om att Saïd Kouachi ska ha rest till Jemen för att träna med al-Qaida, har inte bekräftats av de franska myndigheterna.

TT

Publicerad: