Harvard lamslaget inför matapokalyps

UTRIKES

USA. Äpplen har smugglats ut i ryggsäckar. Snabbnudlar bunkrats i massor. Studenter på det amerikanska prestigeuniversitetet Harvard har grundligt förberett sig för domedag... förlåt... den historiska strejken bland matsalspersonalen.

Det har rått lätt panikartad stämning på Cambridgeuniversitetets campus den senaste tiden. Sluga smugglare har smusslat med plastlådor under kafeteriaborden och kylskåp har fyllts upp av lager med soppor och "mac and cheese".

Studenttidningen The Crimson har till och med författat en guide med tips för hur studenterna ska överleva det som i artikeln beskrivs som en matapokalyps (ring dina föräldrar, undvik att dricka ditt eget kiss).

Dödläge i förhandlingar

Men det är inte oro över att världen ska gå under som fått marken under elitskolans studenter att skälva. I onsdags tog 750 personer som arbetar med livsmedelsservice på Harvard - ett av världens rikaste universitet - av sig sina förkläden för att gå ut i strejk efter månader av misslyckade förhandlingar om nya avtal.

Fackets krav gäller främst bättre villkor när det gäller sjukvårdskostnader och en årslön på minst 35 000 dollar om året. I dagsläget får de flesta som arbetar med livsmedelsservice betalt per timme, och de arbetar sällan under sommaren och vintern när många av universitets anläggningar är stängda.

Historisk strejk

Strejken är den första bland anställda på Harvard sedan 1983 - och den första i universitetets historia som äger rum under en termin.

– Jag förstår att det sker av legitima anledningar, men jag oroar mig för mina mitterminsprov just nu. Jag ska inte behöva oroa mig över var min mat kommer ifrån, säger förstaårseleven Sofia Garcia till The Washington Post.

Innan strejken bröt ut tryckte Claire Burch ner äpplen från en matsal i sin redan överfulla väska.

– Jag kommer tillbaka i morgon bitti när de har ett större utbud av frukt, sade hon då till The Washington Post.

TT