Kvinna kan ta över efter Valls

UTRIKES

Frankrike. Premiärminister Manuel Valls avgår och siktar på att bli Frankrikes president. En svensk bedömare tror att ett 39-årigt stjärnskott kan ersätta honom.

– Utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem vore rätt, säger Tomas Lindbom.

Valls gör sig nu redo för att ta upp kampen om väljarna med främst högerns François Fillon och högerpopulisten Marine Le Pen, som är storfavoriter att gå vidare till andra omgången i presidentvalet.

Båda rivalerna har fördel av att ha varit i opposition under den regerande socialistpresidenten François Hollande. Dennes impopularitet har också smittat av sig på premiärministern, men på tisdagen kommer Valls att lämna in sin och regeringens avskedsansökan.

Inte någon självklarhet

Frankrikekännaren Tomas Lindbom, som i vår ger ut boken "Slaget om Frankrike" (Atlas förlag) om det politiska spelet inför presidentvalet, tror att Valls avgång öppnar för den 39-åriga utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem.

Med henne i spetsen för regeringen kan Hollande framstå som en president som representerar framåtblickande och nytänkande.

– Najat Vallaud-Belkacem är på intet sätt självklar. Jag skulle kunna räkna upp flera alternativ i form av mer troliga gubbar. Men hon representerar just den förnyelse och det nytänkande som Hollande behöver.

Tomas Lindbom påpekar att det är symboliskt betydelsefullt att Valls valde sin hemkommun Évry utanför Paris för att meddela sin avgång och att han siktar på presidentposten.

– Évry, där Valls varit borgmästare, är folkligare än Paris och ger en bild av att Valls är en man av folket och för folket. Det bättrar helt enkelt på hans folkliga framtoning, säger han.

Montebourg kan utmana

Valls tuffa linje efter terrordåden i Paris och Nice, samt hans allmänt socialliberala hållning, har gett honom epitetet "högerns favoritsocialist". Men det är inte säkert att det är någon fördel i Socialistpartiets (PS) primärval, som Valls måste vinna i januari för att kunna utmana Fillon och Le Pen om presidentposten våren 2018.

– Valls socialliberala profil tilltalar inte den del av PS som är klassiskt socialistisk. Partiet består av flera falanger som ofta är i konflikt med varandra, konstaterar författaren och Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg hör till dem som meddelat att de kandiderar i det socialistiska primärvalet. Tomas Lindbom tror att han är den ende som har chans att slå Valls i januari och därmed bli Socialisternas presidentkandidat.

– I regeringen drev han en vänsterorienterad linje och fick sparken av Valls. Därför talar han mer till väljare som är klassiskt socialistiska, säger han.

TT