Trumps Kinalinje retar Vita huset

UTRIKES

USA. Vita huset reagerar strängt på blivande presidenten Donald Trumps utspel om USA:s "Ett Kina-politik" som fått Kina att ilskna till.

Nyligen tog Trump tog emot ett telefonsamtal från Taiwans president Tsai Ing-We. Samtalet är det första i sitt slag sedan 1979 när dåvarande presidenten Jimmy Carter erkände Taiwan som en del av "Ett Kina".

– Det var ett väldigt trevligt samtal. Kort. Och varför skulle någon annan nation säga att jag inte får ta emot ett samtal? sade Trump då.

Men Kina anser att Taiwan är en provins och att den som erkänner Taiwans självständighet inte kan ha diplomatiska relationer med Peking, som uttryckt "allvarlig oro" över Trumps uttalande. Enligt utrikesminister Geng Shuang är "Ett Kina-politiken" ett fundament för relationen mellan Kina och USA.

Trump ger sig dock inte.

– Jag förstår inte varför vi måste vara bundna av en "Ett Kina-politik", sade han i helgen till tv-kanalen Fox News - varpå statliga kinesiska medier skrev att om inte Washington upprätthåller politiken kan Kina komma att stödja USA:s fiender.

Reaktionen från Vita huset lät inte vänta på sig. President Barack Obamas talesperson gjorde på måndagen fullständigt klart att Taiwan inte är en bricka i ett förhandlingsspel med Kina.

– Taiwan är inte ett påtryckningsmedel, det är en nära partner till USA, sade Josh Earnest i ovanligt direkt kritik av Trumps uttalanden.

TT-AFP-Reuters