Lastbil körde in i folkmassa - minst nio döda

Publicerad:

Tyskland. Minst nio människor dödades och minst 50 skadades när en lastbil rammade en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin. Föraren har gripits av polisen - som misstänker att det rör sig om en medveten attack.

– Jag hörde ett högt ljud och gick sedan vidare på julmarknaden och möttes av kaos. . . många skadade människor, säger Jan Hollitzer, vice chefredaktör för Berliner Morgenpost, till CNN.

Händelsen inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av den tyska huvudstaden.

– Vi undersöker om det var en terrorattack, men vi vet ännu inte vem som ligger bakom det hela, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån AFP.

I somras körde en man medvetet in i en folkmassa i franska Nice. Mer än 80 människor dödades.

Sent på måndagskvällen uppmanade polisen allmänheten att hålla sig på långt avstånd från Breitscheidplatz. Den närliggande gatan Rankestrasse har spärrats av då ett "misstänkt föremål" har hittats. Föremålet undersöks nu av polisen.

Föraren gripen

Den person som misstänks ha kört lastbilen har gripits. Ytterligare en person som befann sig i långtradaren hittades död efter det att marknaden rammats, uppger en talesperson för polisen enligt Reuters.

På sin Facebooksida skriver den svenska Victoriaförsamlingen i Berlin att det än så länge inte finns några uppgifter om att svenska medborgare skadats. Församlingen uppmanar också sina medlemmar att meddela sina anhöriga om att de mår bra.

Svenska Cecilia Rosén befann sig på Breitscheidplatz när lastbilen körde in bland alla människor.

– Jag såg bara lastbilen komma emot mig. Ska den inte svänga av, tänkte jag. I nästa sekund dundrade den in i folkmassan på julmarknaden. Hade jag varit en minut långsammare eller lastbilen en minut snabbare hade jag blivit träffad, säger hon till Expressen.

Inga uppgifter om svenskar

Svenska ambassaden i Berlin arbetar med att få officiella uppgifter på om några svenskar skadats.

– I nuläget har vi bara uppgifter från tyska medier. Vår kanslichef försöker nå tyska UD för att på rätt väg få bekräftat om det är några svenskar som är skadade eller avlidna, säger Carl-Michael Gräns, pressråd på ambassaden, till TT.

Det är inte heller känt om någon i ambassadens personal befann sig på julmarknaden.

Via Twitter uppmanar tyska polisen Berlinborna att stanna hemma och inte sprida rykten.

"Inte överraskande"

Händelsen betecknas av polisen som en "möjlig terrorattack". Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att det inträffade i så fall inte är förvånande.

– Det är inte överraskande. En sådan här attack har varit väntad, framför allt av tyska myndigheter. De har ju varit väldigt duktiga på att avstyra andra attacker, säger han till TT.

Att någon av de välbesökta julmarknaderna i Tyskland skulle utsättas är inte heller oväntat.

– Man har pratat om det i säkerhetskretsar. I Tyskland har man ju de här stora julmarknaderna.

Vem som skulle kunna ligga bakom händelserna i Berlin är för tidigt att uttala sig om. Men Ranstorp säger att exempelvis terrorrörelsen IS har uppmanat till attacker med enkla medel, bland annat med bil eller lastbil.

Polskregistrerad lastbil

Lastbilen som körde in i folkmassan är registrerad i Polen. Åkeriägaren har intervjuats i polsk tv och han berättar att chauffören arbetat länge hos honom.

Han berättar vidare att chaufförens hustru inte kunnat få kontakt med sin man sedan 16-tiden i eftermiddags.

– Jag är orolig för att han blivit överfallen. Att lastbilen har kapats och att han blivit slagen eller dödad. Chauffören är min kusin som jobbat hos mig i 15 år, säger åkeriägaren till TVN24 enligt Aftonbladet.

Sent på måndagskvällen uppgav en talesperson för polisen att den person som hittades död i lastbilen var polsk medborgare. Nationaliteten på den person som misstänks ha kört fordonet är inte känd, skriver Reuters.

TT

Publicerad: