Jubel efter Kinas elfenbensförbud

UTRIKES

Kina. Kina kommer i slutet av 2017 att ha förbjudit all handel med och bearbetning av elfenben. Beskedet från den kinesiska regeringen får naturvårdare att jubla och tala om en vändpunkt för de afrikanska elefanterna, som är hårt utsatta för tjuvjakt.

– Det är ett historiskt beslut, det här, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på Världsnaturfonden (WWF).

Produkter av elfenben ses som statussymboler i Kina, där köpare är villiga att betala upp till cirka 10 000 kronor per kilo, skriver AFP. Mats Forslund tror att beslutet även kommer att få effekt på den svarta marknaden.

– Det finns väldigt mycket smugglat elfenben i Kina, de kommer få det betydligt svårare att få ut det på marknaden när det blir ett stopp på försäljningen, säger han

Ett stort antal kinesiska företag som handlar med elfenben kommer att tvingas stänga redan under första kvartalet 2017.

USA fattade i somras ett beslut av att stänga ner stora delar av handeln med elfenben. Landet gjorde en överenskommelse med Kina om att stävja handeln och därmed har två stora marknader försvunnit i år. Nu tycker Mats Forslund att andra länder borde följa deras exempel.

– Sverige borde följa USA och Kina i det här. Handeln med elfenben är fullt tillåten i Sverige i dag. Den är inte jättestor, men är det 150 länder som har "lite lagom" handel så blir det en del. Alla måste ta sitt ansvar, säger han.

Mer än 20 000 elefanter beräknas varje år dödas av jägare som är ute efter deras betar.

TT