Akut undernäring drabbar Somalias barn

Somalia. Innan året är slut väntas 1,4 miljoner somaliska barn ha drabbats av akut undernäring, varnar FN:s barnfond Unicef. Det är 50 procent fler än tidigare beräkningar.

Över 275 000 av barnen står inför en livshotande allvarlig akut form av undernäring, som gör dem nio gånger mer benägna att dö av sjukdomar som kolera eller mässling, enligt Unicef.

Svår torka som dödat boskap och slagit mot skördar har sedan i november tvingat över 615 000 människor att lämna sina hem i Somalia. I landet fanns sedan innan 1,1 miljon internflyktingar. Kvinnor och barn är särskilt utsatta, enligt Unicef.

"Unicef och våra partner har behandlat över 56 000 svårt undernärda barn hittills i år - vilket är 90 procent fler än samma period under 2016. Men kombinationen av torka, sjukdomar och flykt är dödlig för barn och vi måste agera kraftfullare och snabbare för att rädda liv", säger FN-organets landansvarige Steven Lauwerier i ett uttalande.

Flera FN-organ och biståndsorganisationer har tidigare slagit larm om att en svältkatastrof hotar Somalia, Nigeria, Sydsudan och Jemen, där tidigare beräkningar uppskattat att över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av hungersnöd.

2011 dog över en kvarts miljon människor av svält i Somalia.

TT-Reuters