Putinkritiker fyllde Moskvaaveny

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Tiotusentals personer deltog i Moskva när ryssar på lördagen åter demonstrerade mot Vladimir Putin och resten av landets ledning.

Kända namn manade från podiet till nyval och maktskifte.

Protesterna riktas framför allt mot premiärminister Putin och det omtvistade valet till duman tidigare i december. I stället för presidentval i mars, då Putin väntas bli president igen, vill oppositionen att parlamentsvalet görs om.

– Vi behöver nyval, stifta nya vallagar och låta partier som inte registrerats delta, sade Alexej Kudrin till nyhetsbyrån Interfax.

Kudrin var internationellt respekterad finansminister fram tills han plötsligt fick sparken i september i år, och ett av många kända namn som talade till folkmassan på den avspärrade Sacharov-avenyn (Prospekt Akademika Sacharova).

29 000 eller 120 000

När Kudrin manade till dialog med regimen möttes han av ilskna busvisslingar.

– Vi behöver en plattform för dialog, annars blir det revolution och då förlorar vi den chans vi nu har till fredliga förändringar, sade han till demonstranterna.

Polisen beräknade antalet demonstranter till 29 000 och hävdade att organisatörernas siffra 120 000 var överdriven. Men enligt nyhetsbyrån AFP:s journalister på plats tog sig många in på den smockfulla avenyn utan att passera polisens kontrollpunkter, så det verkliga antalet lär ha legat någonstans mittemellan de två siffrorna.

En miljon nästa gång

Det lägger evenemanget i Moskva på samma nivå som liknande demonstrationer för två veckor sedan, då 50 000-100 000 deltog på Bolotnajatorget, en plats avsevärt närmare Kremls maktkvarter än denna helgs demonstration.

– I dag har vi varit fler än på Bolotnajatorget, sade oppositionsledaren Vladimir Ryzjkov när folk började lämna Sacharov-avenyn.

– Nästa gång får vi ut en miljon människor på Moskvas gator, sade den kände bloggaren Aleksej Navalnyj.

TT-AFP

Publicerad: