Utrikes

Splittrat om Syriens övergångsstyre

UTRIKES

Beirut. Dagen efter stormakterna under ett möte i Geneve enats om en plan för ett nytt övergångsstyre för Syrien gick åsikterna i sär om hur planen ska tolkas.

Enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius kan texten tolkas som att president Bashar al-Assad borde avgå. Det gjorde även USA:s utrikesminister Hillary Clinton klart på tidigt stadium efter att planen presenterats i lördags kväll. Ryssland och Kina tolkar texten annorlunda, men Fabius anser att texten i princip utesluter att al-Assad deltar.

– Oppositionen kommer aldrig att gå med på honom, så det ger den underförstådda signalen att Assad måste gå och att han är slut, sade Fabius till tv-kanalen TF1.

Och den tidigare chefen för oppositionens Syriens nationella råd, Burhan Ghalioun, dömde ut planen om övergångsstyre som en "fars" och att tanken på att Syriens folk skulle förhandla med "sin bödel" var ett hån.

"Det syriska folket har bara ett val nu, och det är att utkämpa ett krig om folklig frigörelse", skrev Ghalioun på Facebook.

Rådets taleskvinna Basma Qadmani var mer försiktig, men sade till AFP att "planen är för vag för att förutse reella och omedelbara åtgärder".

Enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet dödades minst 21 människor i Syrien under söndagen. Regimtrupper fortsatte sin beskjutning av provinserna Damaskus och Hama.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes