Mexikanskt val präglat av våld

Publicerad 2015-06-07

Mexiko. Oroligheter rapporteras från flera håll i Mexiko i samband med det mellanårsval som genomförts under söndagen. Stenkastning och våld har lett till att vissa vallokaler stängts - trots massiva polisinsatser.

Tusentals poliser och mexikanska soldater står vakt vid vallokalernai Mexiko. Lärarfack och aktivister har försökt störa valet, då de 500 platserna i kongressens underhus, guvernörer i nio av de 31 delstaterna och ett antal lokala poster ska tillsättas.

Oroligheter rapporteras bland annat från Tixtla i delstaten Guerrero, där hundratals människor med olika politisk förankring kastat sten på varandra. Ingen ska ha skadats men endast två av 13 vallokaler rapporteras ha öppnat. Hela valet ställdes in.

I delstaten Oaxaca ska träd ha fällts och stenar placerats över vägar för att förhindra lokala polisstyrkor att ta sig fram. Oro finns nu att många människor inte lyckats ta sig till vallokalerna.

De senaste veckorna har demonstranterna attackerat politiska partier i delstaterna Chiapas och Guerrero, och bränt valsedlar i Oaxaca. De kräver utöver bättre villkor för lärare svar på vad som hänt 42 lärarstudenter som försvann i september förra året. Av de 43 som försvann har kvarlevor från bara en student identifierats.

I flera delstater är valutgången oviss, vilket anses vara ovanligt i Mexiko.

TT-AP