"Terrordåd" bakom tankerexplosion

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubai. Explosionen ombord på en japansk supertanker i Hormuzsundet i förra veckan orsakades av en bomb och händelsen ses som en "terroristattack" av myndigheterna i Förenade arabemiraten. Den statliga nyhetsbyrån i landet uppgav på fredagen att utredare har hittat rester av explosiva material ombord på den 333 meter långa oljetankern M Star.

Explosionen inträffade strax efter midnatt för drygt en vecka sedan. En av sjömännen skadades vid explosionen, men ingen olja läckte ut från fartyget.

Spekulationer direkt efter explosionen gjorde gällande att tankern drabbats av en jättevåg som utlösts av en jordbävning eller att fartyget kolliderat med en amerikansk ubåt.

Men misstankarna om ett terrordåd fanns hela tiden med i spekulationerna.

"En undersökning som har utförts av ett grupp specialister bekräftar att tankern har utsatts för en terroristattack" uppgav nyhetsbyrån WAM.

I onsdags tog en islamistgrupp med band till al-Qaida på sig ansvaret för explosionen. Gruppen Abdullah Azzam-brigaderna skrev på sin hemsida att attacken utförts av en självmordsbombare och att attacken var riktad mot oljeindustrin.

TT-AFP

Publicerad: