Utrikes

Rwanda minns folkmordets offer

UTRIKES

Stockholm. På 100 dagar mördades över 800 000 människor i folkmordet i Rwanda - och på måndag samlas landet för att minnas 20-årsdagen. Men Frankrike hade tänkt nobba ceremonin efter anklagelser om delaktighet i dödandet.

I kväll kom beskedet att Frankrike skickar sin ambassadör till minnesdag i Kigali i morgon, och tillbakavisar uppgifterna om att landet tidigare har valt att bojkottat ceremonin, rapporterar AFP.

– Det var aldrig fråga om någon bojkott av ceremonin, säger en talesperson för det franska utrikesdepartementet.

En fackla har burits genom Rwanda på väg mot huvudstaden Kigali. I morgon ska den lämnas över till landets president Paul Kagame, som ska tända en eld vid det nationella folkmordsmonumentet under den planerade ceremonin för att markera 20-årsdagen av hutumilisens mordkampanj.

En rwandisk kommission slog 2008 fast att franska trupper i landet hade tränat väpnade miliser som genomförde folkmordet, och att franska soldater varit inblandade i massakrer.

Den franska regeringen har upprepade gånger hävdat att de franska trupperna i Rwanda vid tiden för folkmordet endast försökte rädda civila från att dödas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes