Abbott: MH370 inringat på havsbotten

Stockholm. Sökstyrkorna tror sig nu veta "på några kilometer när" var det försvunna MH370-planet ligger i Indiska oceanen, säger Australiens premiärminister. Den signal som rapporterades i torsdags visade sig dock vara ett falskt spår.

Australiens premiärminister Tony Abbott uttalade sig på fredagen i Shanghai om den serie "pingar" som under den senaste veckan snappats upp från havsbottnen i Indiska oceanen.

– Vi är väldigt säkra på att signalerna kommer från svarta lådan, sade han enligt medier på plats.

Mycket återstår

Intresset är extra stort just i Kina, eftersom de flesta av de över 230 personerna ombord på det Malaysia Airlines-plan som försvann den 8 mars var kineser.

– Vi tror oss veta positionen för "svarta lådan", flygdatainspelaren, på några kilometer när.

Abbott betonade dock att väldigt mycket återstår:

– Kunskap om svarta lådans ungefärliga läge är inte detsamma som att hämta upp vrakdelar från nästan 4 500 meter under havsytan, eller att till slut få veta vad som hände under flygningen.

Sökstyrkorna har en robotubåt, Bluefin 21, redo. Men den är bara godkänd för djup till just 4,5 kilometer. Och vraket kan visa sig ligga djupare.

Hetaste spåren

Angus Houston, som leder söksamordningen Jacc (Joint Agency Coordination Centre), meddelade på fredagen att analys visar att ett ping som noterades av ett Orion-flygplan i torsdags "troligen inte härrör från en svart låda".

Orion-planet hörde signalen i närheten av sökfartyget Ocean Shield, som har de senaste och hetaste spåren i jakten på en lösning av MH370-mysteriet. Ocean Shield snappade upp nödsignaler den gångna helgen och i tisdags - pingar som till skillnad från torsdagens bedöms komma från en "svart låda".

Det kinesiska sökfartyget Haixun 01 har också hört signaler den senaste veckan.

Problemet är att även om det verkligen är MH370:s svarta låda, så befaras dess sändarbatterier vara på väg att ta slut.

TT

Publisert: