Kritik mot hajjakt i Australien

Stockholm. En delstat i Australien vill förlänga den kritiserade hajjakten med ytterligare tre år efter att över 100 hajar dödats. Men kritiker ifrågasätter om jakten verkligen skyddar - eller ökar risken för att angripas.

Australiens regering överväger nu om den ska godkänna delstaten Western Australias begäran om att förlänga hajjakten till 2017. Allting började efter att ovanligt många - sju människor på tre år - dödats av hajar i Western Australia, rapporterar WA Today.

Årets jakt inleddes i januari i år och fortsätter fram till maj. I grova drag går den ut på att myndigheterna lägger ut krokar med hajbete en kilometer från kusten. Alla hajar får dödas som tillhör arterna tjurhaj, tigerhaj eller vithaj och dessutom är längre än tre meter.

Hittills har fler än 104 hajar skjutits efter att ha tvingats upp till ytan, varav 100 tigerhajar. Men kritiker oroar sig för att beteskrokarna riskerar att motverka sitt syfte.

– De har död fisk i ändarna. Om de gallrar haj så attraherar de andra hajar, säger vindsurfaren Graham Price till BBC.

– De lockar in fler, säger lokalbon Jedda Greenwood instämmande.

Andra hävdar att opinionen växer mot jakten.

– Det har skett ett betydande skifte i inställningen till att bevara vårt marinliv, säger Natalie Banks, som organiserar proteströrelsen, till brittiska BBC.

TT

Publisert: