Sexton dödades i oroligt Xinjiang

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Sexton personer har dödats i oroligheter i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina.

Myndigheterna uppger att 14 människor sköts ihjäl i går under ett upplopp. Även två poliser dödades.

När poliserna skulle gripa en "misstänkt brottsling" i en by nära staden Kashgar attackerades de av en folkmassa som kastade smällare och hotade med knivar, enligt regionregeringens sajt.

Kinesiska myndigheter har skärpt säkerheten i Xinjiang efter händelsen på Himmelska fridens torg i Peking i oktober, när en bil körde rakt in i en folksamling och fattade eld. Tre personer i bilen och två utanför dog.

Myndigheterna hävdar att det var en terrorattack utförd av militanta uigurer från Xinjiang. I november dödades sedan nio civila och två poliser när människor beväpnade med yxor och knivar angrep en polisstation nära Kashgar.

I Xinjiang har oroligheter blossat upp till och från under flera år, och muslimska uigurer har länge klagat över religiöst, politiskt och kulturellt förtryck.

Myndigheterna skyller på terrorism med religiösa och separatistiska förtecken, men människorättsgrupper anklagar Kina för att överdriva terrorhotet för att rättfärdiga sin hårda kontroll över det energirika och strategiskt viktiga området.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: