Utrikes

Chavez ja-sida vann folkomröstningen

UTRIKES

Caracas. President Hugo Chavez ja-sida vann, enligt landets valmyndighet, söndagens folkomröstning i Venezuela som banar väg för att han ska kunna omväljas hur många gånger som helst.

– Sanning mot lögner (och) hemlandets värdighet har triumferat, sade Chavez från balkongen i presidentpalatset Miraflores till en stor samling av hurrande anhängare, rapporterar AFP.

– Dörrarna till framtiden är vidöppna, sade Chavez till folksamlingen som skrev "seger, seger, folkets seger!"

Omedelbart efter att valresultatet tillkännagivits lystes Caracas himmel upp av fyrverkerier. Presidentens anhängare firade på gatorna.

Chavez ja-linje fick 54,36 procent av rösterna, enligt de preliminära resultaten som tillkännagavs av ordföranden i landets nationella valkommitté, Tibisay Lucena. Oppositionen fick 45,36 procent i valet, där över 11 miljoner av nästan 17 miljoner röstberättigade deltog.

– Vi skulle vilja gratulera hela Venezuelas folk till att de uppträtt medborgerligt och demokratiskt i dag. Det var en dag utöver det vanliga, sade Lucena.

Venezuelanerna röstade om tillägg till fem artiklar i grundlagen som kommer att tillåta att presidenten, borgmästare, lokala politiker, ledamöter i parlamentet och guvernörer ställer upp till omval ett obegränsat antal gånger.

Chavez är populär bland landets fattiga för att ha satsat oljepengar på hälsovård och utbildning. Oppositionen är dock högljudd och anklagar honom för ökad brottslighet, korruption och för stigande inflation.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes