Utrikes

Panetta blir ny CIA-chef

UTRIKES

Washington. USA:s senat godkände på fredagen att 70-årige Leon Panetta blir ny chef för spionorganet CIA. Godkännandet kom trots kritik om att han saknar erfarenhet av underrättelsearbete.

Panetta, tidigare stabschef hos förre presidenten Bill Clinton och kongressledamot från Kalifornien, fick klartecken av senaten efter en omröstning utan debatt. Han kommer att ersätta den nuvarande CIA-chefen Michael Hayden.

President Barack Obama nominerade Panetta som chef för spionorganet två veckor innan USA:s nya regering tillträdde.

I tidigare utfrågningar i kongressen har Panetta lovat att respektera lagen och förbättra relationerna mellan kongressen och CIA, som fått skarp kritik för bristfälliga rapporter inför Irak-kriget och kontroversiella metoder i "kriget mot terrorn".

Han sade även att han är motståndare till att utsätta misstänkta terrorister för skendränkningar, en metod som av många anses vara tortyr. Dessutom motsätter sig Panetta att fångar förs till länder där de kan komma att torteras eller tvingas utstå andra övergrepp.

Däremot antydde Panetta att han inte ser någon poäng i att försöka åtala CIA-anställda som använde sig av hårda förhörsmetoder under Bush-eran.

Panettas närmast överordnade blir den pensionerade amiralen Dennis Blair, chef för nationella underrättelsetjänsten.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes