Utrikes

Terrormisstänkt prövas efter fem år

UTRIKES

Washington. President Barack Obama gav på fredagen order om att den terrormisstänkte Ali al-Marri ska överföras till det amerikanska rättsväsendet för åtal. Han har suttit fängslad i över fem år utan rättslig prövning.

Beslutet av den nya regeringen innebär en politisk kursändring. Den gamla Bushregeringen ansåg att al-Marri kunde hållas inlåst på obestämd tid utan rättegång. Qatarmedborgaren al-Marri har suttit inlåst i ett militärt fängelse i South Carolina sedan han av myndigheterna stämplats som "fientlig stridande".

Han misstänks för att vara en så kallad sovande agent, utsänd av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin och Khalid Shaikh Muhammad, hjärnan bakom 11 september-attackerna, för att skada USA:s finanssystem genom att hacka sig in i bankers datasystem.

Siste av tre

Han är den siste av tre utländska terrormisstänkta som hållits fängslade på amerikansk mark utan åtal.

Fallet kan vara en fingervisning om att den nya Obamaregeringen är beredd att låta åtala åtminstone en del av fångarna på Guantanamobasen i civila amerikanska domstolar.

Högsta domstolen (HD) meddelade i december att den ska pröva om amerikanska myndigheter har rätt att hålla al-Marri fängslad utan rättslig prövning. Den granskningen är nu överflödig, eftersom al-Marri ska åtalas, argumenterar regeringen och ber HD lägga ner ärendet.

Regeringskällor säger att man avvaktar HD:s beslut innan den misstänkte kan överföras från militärfängelset till rättsväsendet.

Stöd till al-Qaida

Åtalet, som lämnades in till en åtalsjury i Illinois i torsdags, anklagar al-Marri för att ha konspirerat i syfte att skaffa och överföra materiellt stöd och resurser till al-Qaida. Detaljerna i åtalet avslöjas först vid rättegången, sade en talesman för justitiedepartementet. Om han fälls riskerar han upp till 30 år i fängelse.

Den i dag 43-årige al-Marri kom tillsammans med fru och fem barn till USA den 10 september 2001 för att studera. Tre månader senare greps i samband med utredningen av 11 september-attentaten. Senare åtalades han misstänkt för ett kontokortsbedrägeri. I juni 2003 lades åtalet ner, och dåvarande presidenten George W Bush förklarade honom som fientlig stridande och gav order om att han skulle placeras i militärfängelset i Charleston.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes