Utrikes

Polsk skandal skakar regeringen

UTRIKES

Warszawa. Polens premiärminister Donald Tusk avskedade på onsdagen chefen för landets antikorruptionsbyrå, vars anklagelser mot regeringen tvingat flera ministrar och andra företrädare för regeringspartiet att avgå.

Tusk meddelade att inrikesminister Grzegorz Schetyna, som också varit vice premiärminister, samt justitieministern och vice ekonomiministern har lämnat in sina avskedsansökningar.

Tidigare har idrottsministern och ordföranden för regeringspartiet Medborgarplattformens (PO) parlamentsgrupp avgått i samband med skandalen, som av polska medier kallats "Blackjack-gate".

Premiärministern sade att han beslutat avskeda chefen för Centrala antikorruptionsbyrån (CBA), Mariusz Kaminski, som legat bakom anklagelser mot en rad företrädare för regeringspartiet för otillbörliga kontakter med affärsmän som försökt stoppa lagförslag om höjd skatt på spelverksamhet.

CBA tillsattes 2006 av Tusks företrädare och ärkerival Jaroslaw Kaczynski, som i dag är oppositionsledare. Kritiker av myndigheten anser att den är politiskt styrd och använder juridiskt tvivelaktiga metoder, bland annat att provocera fram brott.

Kaminski åtalades i tisdags för att ha överträtt sina befogenheter.

Alla utpekade politiker förnekar brott, och Tusk sade att spellagen snart ska läggas fram i parlamentet med bibehållna skattehöjningar.

Premiärministern meddelade också att en parlamentarisk kommitté ska tillsättas för att utreda skandalen, som dragit in PO i dess hittills värsta kris sedan partiet kom till makten för två år sedan.

Tusk är angelägen om att rentvå sin regering från alla misstankar för korruption inför presidentvalet nästa höst, när han väntas utmana den nuvarande presidenten Lech Kaczynski.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes