Utrikes

Blodig attack mot AU i Somalia

UTRIKES

Mogadishu. Minst elva burundiska soldater dödades och 15 sårades vid en attack mot AU:s styrka i Somalias huvudstad Mogadishu på söndagen. Det är dock oklart exakt hur anfallet gick till.

"Den burundiska delen av AU-styrkan i Somalia (Amisom) har attackerats med granater sedan den 17 februari", meddelar Afrikanska unionen. "Dessa attacker har i dag (söndag) nått en aldrig tidigare skådad nivå, vilket lett till elva burundiska soldaters död".

En burundisk armétalesman hade tidigare sagt att det rörde sig om en självmordsattack genomförd av islamistiska rebeller.

Mukhtar Robow, talesman för de hårdföra Shababrebellerna hävdade också att det var självmordsdåd.

– Heliga krigare utförde självmordsattackerna, sade han.

Ett ögonvittne, Ali Mohamed, berättade för AFP att han såg en bil köra in i det burundiska lägret, beläget i det tidigare statliga universitetet i Mogadishu.

– Några minuter senare kom en våldsam explosion, sade han.

Den 3 400 man starka fredsbevarande styrkan från AU utplacerades i mars 2007. Den består av soldater från Burundi och Uganda. Styrkan är underbemannad och lider av underfinansiering och ständig brist på utrustning.

Tidigare i februari uppmanade Shabab sina krigare att intensifiera sitt "heliga krig" mot Amisom. Islamistrebellerna ser styrkan som "inkräktare" och "korsfarare".

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes