Karzai mot direktseger trots fuskoro

Publicerad:
Uppdaterad:

Kabul. Afghanistans sittande president Hamid Karzai stärker sin ledning i rösträkningen och ser ut att slippa en andra valomgång. Men nya uppgifter om valfusk väcker mer tvivel om resultatet.

Med över 90 procent av rösterna räknade hade Karzai på tisdagen fått 54,1 procent av rösterna, mot 28,3 för utmanaren Abdullah Abdullah.

Den officiella valkommissionen har presenterat resultatet stegvis efter presidentvalet den 20 augusti, och tisdagen var första gången Karzai passerat de 50 procent som krävs för att slippa en andra valomgång.

Krav på andra omgång

Bland andra USA har önskat en andra omgång för att skingra tvivlen kring valet.

Dessa stärktes ytterligare på tisdagen, då den fristående och FN-stödda Valklagomålskommissionen (ECC) sade att det finns "tydliga och övertygande bevis för fusk vid flera vallokaler".

ECC uppmanade de afghanska valmyndigheterna att räkna om resultatet från alla vallokaler där orimligt många röster avlagts eller där en kandidat fått över 95 procent.

Oberoende experter prisade först valet, eftersom talibanrebellerna inte lyckades sabotera det. Men i takt med att fuskanklagelserna strömmat in har bedömningen mörknat.

FN:s talesperson Aleem Siddique sade att anklagelserna om valfusk måste utredas och att röstsedlar som avlagts vid valet och som anses tveksamma måste ogiltigförklaras.

– Det finns ingen vinnare i valet förrän dess att alla klagomål har utretts av Valklagomålskommissionen och de omräkningar som krävts av ECC har slutförts, sade Siddique.

Lång tid för omräkning

ECC har lagt åt sidan resultaten från mer än 600 av landets 25 000 vallokaler på grund av misstänkta oegentligheter. Kommissionsledamoten Daoud Ali Najafi sade att det kunde ta mellan två och tre månader att uppfylla ECC:s krav.

Bland valkretsarna som misstänks för att ha utsatts för fusk finns en by där den sittande presidenten Karzai fick varenda enskild röst av de 2 000 som avlades vid fyra vallokaler. Resultatet från byn har dragits tillbaka utan någon förklaring.

Säkerhetsläget är också fortsatt dåligt i Afghanistan. På tisdagen angrep en självmordsbombare i bil en Natobas vid Kabuls flygplats, och dödade tre civila afghaner. Fyra soldater från den Natoledda styrkan Isaf skadades lindrigt.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: