Utrikes

Kraftig bomb hittades i Nordirland

UTRIKES

Belfast. En mycket kraftig sprängladdning har hittats i en bil nära en skola i Nordirland. Polisen fick en varning via telefon och kunde oskadliggöra bomben, en dyster påminnelse om att hotet från extremister har ökat igen.

Enligt telefonsamtalet var laddningen avsedd för en brittisk armébas i närheten, men att bilen övergetts i byn Castlewellan söder om Belfast. Laddningen var på över 130 kilo sprängmedel och kunde ha orsakat avsevärd skada, enligt polisen.

Fyndet gjordes i tisdags, och sedan dess har tekniker oskadliggjort laddningen genom en serie kontrollerade sprängningar.

Telefonsamtalet sades komma från en republikansk extremistgrupp, som motsätter sig fredsprocessen och vill att Nordirland ska bryta med Storbritannien och förena sig med republiken Irland.

Bombfynd är numera ovanliga i Nordirland, jämfört med under 70-, 80- och 90-talen. Men under de senaste 18 månaderna har katolska extremister trappat upp våldet, bland annat med en serie mordförsök på poliser och soldater.

– De människor som ligger bakom det här har visat en kylig likgiltighet för varje människoliv i vårt samhälle, sade polischefen Greg Blain på lördagen.

– De satte livet på spel för varje man, kvinna och barn i området utan att ha något att erbjuda samhället. Dessa som verkar under olika bekvämlighetsflagg är i själva verket inget annan än simpla terrorister och brottslingar, tillade han.

Tre decennier av oroligheter i Nordirland bröts till största delen med långfredagsuppgörelsen 1998. Under de tio åren som följde havererade flera försök att ordna självstyre för Nordirland, men förra året slöt protestantiska och katolska partier fred och gjorde upp om att samregera.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes