Sörjande sydkoreaner följde Roh

Publicerad:
Uppdaterad:

Seoul. Tårögda sydkoreaner kantade gatorna och vägar för att få se en glimt av bilen som förde expresidenten Roh Moo-Hyun från hemstaden till Seoul där han begravdes på fredagen.

Roh som kom till makten med löften om att bekämpa korruptionen störtade sig i lördags ut från en klippa, misstänkt i en korruptionsaffär för flera miljoner dollar.

I Seoul övervakade 15 000 utkommenderade kravallpoliser begravningen eftersom myndigheterna fruktar regeringsfientliga protester under sorgehögtiden.

Roh har blivit martyr i sina anhängares ögon. Många anser att den konservativa regeringen iscensatte en politisk rättegång mot expresidenten och därför bär skulden för hans död.

Roh är den första valda president som begravs i Sydkorea sedan de första fria valen 1987. Begravningen hålls i ett palats i Seoul som i århundraden var de koreanska härskarnas hem.

Kommittén som organiserat begravningen sade att sedan torsdagsmorgonen har tre miljoner människor hedrat Roh vid altare över hela landet. En miljon hade besökt hans hemby.

Den före detta människorättsadvokaten var president i fem år fram till februari 2008. Förra månaden förhördes han, misstänkt för korruption. Utredningen handlar om att hans familj tros ha tagit emot omkring sex miljoner dollar i mutor av ägaren till ett skoföretag.

Roh bad om ursäkt för familjens inblandning i korruptionen men erkände sig inte själv skyldig.

I ett efterlämnat meddelande till sina närmaste skrev han enligt lokala medier:

"Det har varit så påfrestande. Jag orsakade många människor så mycket problem."

TT-Reuters

Publicerad: