Utrikes

Ökad jämlikhet för homosexuella par

UTRIKES

Washington. USA:s president Barack Obama har undertecknat ett beslut om att statligt anställda homosexuella par ska få många av de förmåner som heterosexuella par har. Därmed infriade Obama en del av vallöftet att jämställa samkönade förhållanden med heterosexuella äktenskap.

– Allt för länge har många hårt arbetande, patriotiska offentliganställda förvägrats grundläggande rättigheter - där den enda anledningen är att de älskar en person av samma kön, sade Obama när han signerade presidentbeslutet i Vita huset.

Vid den officiella ceremonin var Obama omgärdad av ledande kongressledamöter och tongivande aktivister.

Beslutet innebär att en homosexuell partner till en statsanställd får rätt till delar av sjukförsäkringar, pensioner och flera andra statliga förmåner. Det gäller även för utlandsplacerade diplomater.

Men beslutet kritiserades omedelbart för att inte gå tillräckligt långt enligt aktivister i USA - som påpekade att det fortfarande fanns för stora skillnader. Dessutom ifrågasattes Obamas övriga försök att öka jämställdheten. En återkommande principiell fråga är de homosexuellas ställning inom det amerikanska försvaret, där regeln "fråga inte, berätta inte" tillämpas.

President Obama vill även pröva äktenskapslagens giltighet i domstol - enligt lagen kan äktenskapet bara ingås mellan en kvinna och en man.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes