Utrikes

Slutligt ja till dansk-tysk bro

UTRIKES

Köpenhamn. Det sista hindret för bygget av en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland över Fehmarn Bält är övervunnet.

Natten till midsommarafton sade den tyska förbundsdagen i Berlin ja till bygget vid ärendets andra behandling.

In i det sista arbetade miljöaktivister för ett nej till förbindelsen. De anser att bron får fatala konsekvenser för miljön. Men förbundsdagen sade alltså ja, även om det även där funnits motstånd från folk som är rädda för att jobb försvinner i Tyskland när färjetrafiken läggs ner.

Midsommarnattens beslut innebär att bygget av förbindelsen kan starta 2012. Enligt planerna skall den öppnas 1 juli 2018. Före byggstart återstår det att avgöra om det blir en bro eller en tunnel. Men både Danmark och Tyskland förespråkar en bro av samma typ som Öresundsbron.

Statsgarantier

Bygger man en bro så slutar räkningen på sammanlagt 41 miljarder kronor. Sex miljarder av summan ska betalas av Tyskland för landanläggningar, nya järnvägar och vägar, på den tyska sidan. Resten garanteras av Danmark.

Den danska regeringen ställer garantier så att det statsägda brokonsortiet kan låna upp pengarna.

Eftersom Danmark står för hela risken när det gäller bron, eller tunneln, så kommer den efter att ha blivit återbetald cirka 2043 att tillhöra Danmark.

Beslutet i Berlin väckte lokal glädje på Lolland i Danmark, varifrån förbindelsen utgår. Fonden Fehmarn Bält, som samarbetar med kommuner, näringsliv och utbildningsinstitutioner i området, ser stora möjligheter i framtiden.

Framtidstro

– Den fasta förbindelsen blir grunden för en näringslivsmässig, ekonomisk och kulturell utveckling av betydligt omfång, säger fondens ordförande, förre skatteministern Svend Erik Hovmand (Venstre), till nyhetsbyrån Ritzau.

Man räknar med att förbindelsen skapar mellan 6 000 och 9 000 arbetsplatser under de år som bygget pågår.

Även om det är nästan tio år tills förbindelsen kan stå färdig säger man på dansk sida att det kommer att kosta 420 kronor för bilister att passera över.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes