EU splittrat om Libyen-sanktioner

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Krav på sanktioner mot Libyen ökar i EU.

Men oron är stor att sanktioner kan bli ett ekonomiskt bakslag och äventyra säkerheten för européer som är kvar i landet.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy krävde i dag snabba och konkreta sanktioner mot de ansvariga för våldsamheterna i Libyen. Han tänker sig reseförbud till EU, men också ekonomiska sanktioner.

Runt 10 000 EU-medborgare befinner sig i Libyen och stora ansträngningar görs för att alla som vill ska kunna ta sig därifrån. De praktiska problemen är stora och EU-länderna vill inte i onödan reta upp Muammar Gadaffi. Ett av skräckscenarierna är att EU-medborgarna ska nekas det utresevisum som krävs och helt enkelt bli Gadaffis gisslan.

Det finns även andra aspekter. Ekonomiska sanktioner mot Libyen bli effektiva och kännbara. Men vissa EU-länder, med Italien i spetsen, är oerhört beroende av att få libysk olja, gas och investeringar.

En tredje faktor att ta hänsyn till är att Gadaffi hotat med flyktingvapnet. Sedan en tid tillbaka stoppar Libyen flyktingbåtar på väg till EU över Medelhavet, men släpper man trafiken fri befaras en enorm flyktingvåg främst till Italien och Malta.

I dagsläget är EU-länderna djupt splittrade i frågan om sanktioner och det kan därför ta tid att nå enighet.

TT:s korrespondent

Publicerad: