Murdoch överfölls i parlamentet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Mediemogulen Rupert Murdoch kanske hade väntat sig tuffa frågor i brittiska parlamentet - men det var inte från politikerhåll han fick den omildaste behandlingen: I slutet av förhöret kastade sig en man i publiken fram med en tallrik raklödder.

Murdochs hustru Wendi skyndade till försvar.

Rupert Murdochs hustru reste sig, utdelade ett slag mot mannen och kastade löddret mot honom, rapporterar BBC.

Förhöret i utskottet avbröts. Kort efteråt syntes på tv-bilder hur två poliser stod utanför salen, på varsin sida om en man med en vit substans i ansiktet. Mannen bar handfängsel.

På Twitter pekades snabbt en person som twittrar under namnet Jonnie Marbles ut som den som kastat löddret.

Han beskriver sig som aktivist och komiker, och det sista han skrev på Twitter - före attacken - var ett citat som uppges vara hämtat från Charles Dickens bok Två städer: "Det är en långt bättre sak jag gör nu än vad jag någonsin har gjort tidigare."

Överfallet ägde rum i parlamentets utskott för kultur, medier och sport. Den 80-årige affärsmannen Murdoch hade dessförinnan svarat fåordigt och efter korta pauser på frågor från utskottets ledamöter om avlyssningsskandalen på tidningen News of the World.

– Jag vill bara säga en sak, sade han inledningsvis.

– Jag har aldrig tidigare känt mig så ödmjuk.

Så värst mycket mer fick utskottet inte heller veta av Murdoch den äldre, som framstod som okunnig om många av de nyckelhändelser och skandaler som skakat Storbritannien, lett till två polischefers avgång och en inställd megaaffär värd 14 miljarder dollar och därtill fått premiärminister David Cameron att skynda hem från Afrika.

Murdoch frånsade sig det yttersta ansvaret för skandalen. I stället hänvisade han till dem han utsett att leda tidningen och till dem som i sin tur utsetts att leda verksamheten.

När en ledamot ville veta varför News International beslutat att lägga ner tidningen svarade han:

– Vi skämdes över det som hade hänt. Läsarna hade förlorat förtroendet för oss.

Det var i stället sonen James Murdoch som i egenskap av ordförande i News International, imperiet News Corps brittiska dotterbolag, svarade på de flesta frågorna. Han bad även om ursäkt för agerandet på tidningen.

Efter incidenten med raklöddret fortsatte utfrågningen med förra News International-chefen Rebekah Brooks, som erlännde att hon kände till arbetsmetoderna med privatdetektiver men sade att hon reagerade med "chock och äckel" inför det faktum att mördade Milly Dowlers telefonsvarare hade avlyssnats och att meddelanden hade raderats. Hon hävdade att hon fick veta om avlyssningen först för två veckor sedan:

– Det första jag gjorde var att skriva ett brev till familjen Dowler och be så mycket om ursäkt och försäkra dem om att vi ska gå till botten med det som har hänt.

Tidigare på dagen stod landets högsta poliser i centrum, utfrågade av inrikesutskottet om sin inblandning.

Både Paul Stephenson, chef för Londonpolisen, och John Yates, biträdande chef, fick förklara sina kontakter med chefer på Murdoch-koncernens tidning. Utfrågningen visade på mycket täta band mellan polisen och tidningen.

Rebekah Brooks nekar till att personligen ha betalat poliser för information:

– Jag har aldrig själv betalat en polis eller sanktionerat betalningar till poliser.

Hon beklagar hur nedläggningen av News of the World har drabbat journalisterna där:

– Självklart var det inte rätt beslut för de hundratals journalister där som inte har gjort något fel, men vi kämpar för att varenda en av dem ska erbjudas ett nytt jobb.

Rebekah Brooks fick också frågan hur ofta hon träffat och pratat med premiärminister David Cameron:

– Jag läste häromdagen att vi träffats 26 gånger. Jag vet inte om det är korrekt men om premiärministerns kontor säger det så stämmer det säkert. Men jag har aldrig besökt honom på 10 Downing street.

Hon sade sedan att mycket av det som har påståtts om deras relation inte stämmer. Hon sade att hon aldrig har varit ute och ridit med Cameron, inte äger någon häst tillsammans med honom och heller ingen mark.

– Sanningen är att han är en granne och en vän, men inte på något sätt har vi haft några konversationer som någon av er här inne skulle ha funnit opassande.

Hon sade också att hon träffade tidigare premiärminister Gordon Brown cirka sex gånger om året och hans föregångare Tony Blair "kanske något oftare".

Avslutningsvis sade Rebekah Brooks att hon hoppades bli inbjuden till kommittén igen när hon inte längre är under polisutredning och då kan tala mer fritt.

Sedan avslutades utfrågningen.

TT

Publicerad: