Utrikes

Aleppo under press från regimen

UTRIKES

Damaskus/Beirut/Amman. Efter den syriska regimens offensiv mot rebeller i huvudstaden Damaskus har turen nått till staden Aleppo.

Våldet i Syrien har ökat ytterligare ett snäpp de senaste dagarna. Militärhelikoptrar och stridsvagnar har fortsatt att beskjuta rebellerna efter att de genom ett bombdåd i onsdags tog livet av fyra personer i kretsen närmast president Bashar al-Assad, däribland hans svåger och landets försvarsminister. Regeringen har sedan dess kämpat för att återfå övertaget.

– Regimen har varit utan roder de senaste tre dagarna. Men luft- och markbeskjutningen av Damaskus och dess förorter visar att den inte har förlorat sin slagkraft och att den omgrupperar, sade oppositionsaktivisten Moaz al-Jahhar till nyhetsbyrån Reuters på telefon från Damaskus.

Strider i Aleppo

Lördagen var relativt lugn i Damaskus, men desto intensivare i den nordliga miljonstaden Aleppo, där det rapporterades om strider på lördagen. Aktivister talade om massflykt från bostadsområdet Saladin, där strider pågått sedan i fredags morse.

Även vid de syriska gränsövergångarna rapporterades det om strider. Enligt irakiska myndighetskällor är två av de tre större övergångarna nu i rebellernas händer. Fria syriska armén kritiserades av turkiska åkare och lastbilschaufförer sedan lastbilar med varor plundrats och bränts i samband med strider vid en syrisk-turkisk gränsövergång som rebellerna håller.

Minst 90 människor dödades under lördagen, och 233 personer, däribland 153 civila, dödades i strider i fredags, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet. Dagen innan dess miste mer än 300 personer livet, och FN-chefen Ban Ki-Moon sade att han är "djupt bedrövad över den stigande dödssiffran".

Nytt Syrien

Oppositionen planerar för en framtid utan al-Assad. Minoritetsgrupper kommer få sina rättigheter tryggade efter regeringens troliga fall, försäkrade den nye ledaren för oppositionella Syriska nationalrådet, Uppsalabon Abdulbaset Sieda.

– Ett framtida Syrien blir pluralistiskt, medelklassigt och demokratiskt, sade han till tyska radio- och tv-stationen Deutsche Welle i fredags.

– Vi säger inte detta för att tillfredsställa världssamfundet. Vi anser att det är en nationell nödvändighet.

Nationalrådet har antagit ett dokument som "garanterar alla minoriteters rättigheter", sade Sieda som riktade sig speciellt till kristna och alawiter.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes