Granateld i Syrien inför FN-uppdrag

Publicerad 2012-04-15

Stockholm. FN:s första observatörer har anlänt till det våldsdrabbade Syrien. Väst välkomnar närvaron, men dissidenter undrar vad en handfull observatörer kan uträtta när granaterna regnar över Homs.

Natten hade knappt övergått i morgon när det välbekanta ljudet av explosioner bröt tystnaden i syriska Homs. Staden har varit ett av oppositionens starkaste fästen och det är Homs befolkning som straffats hårdast för sitt motstånd mot president al-Assad.

Daglig artillerield mal, enligt vittnesmål från invånare, långsamt hela kvarter till grus och bilder som läckt ut visar spöklika byggnader, sönderslagna av granateld. Trots utlovad vapenvila fortsätter eldgivningen, uppger aktivister i staden för TT.

– Inget har förändrats. Stridsvagnar är kvar och begravningarna fortsätter, säger Sami Ibrahim, talesman för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, i telefon inifrån Homs.

Bekämpar "terrorister"

Säkerhetsstyrkorna dödade på söndagen minst 25 människor runtom i Syrien, uppger Lokala samordningskommittéerna (LCC) för TT.

Regimen hävdar ändå att den gör sitt yttersta för att följa vapenvilan samtidigt som den försvarar rätten att slå ned terrorister, vilket i regel avser oppositionen.

Syriska myndigheter kommer att "hindra de beväpnade terroristgrupperna från att fortsätta sina brottsliga angrepp mot armén och brottsbekämpande styrkor", rapporterar statliga nyhetsbyrån Sana.

Observatörer anlände

De första FN-observatörerna, som säkerhetsrådet i lördags gav grönt ljus, anlände på kvällen till Damaskus. De tillhör en förtrupp som totalt ska bestå av 30 personer. Vilka länder som ingår är ännu osäkert, inga uppgifter om huruvida Sverige tillfrågats fanns tillgängliga.

I ett senare skede ska uppdraget, om säkerhetsrådet beslutar sig för det, utökas till 250. LCC beklagar att de inte är fler och uppger i ett uttalande att tio gånger så många krävs.

– Hela världen ser på och nu sänder de till oss 30 män för att övervaka al-Assad, säger SNHR:s Sami Ibrahim bittert.

– De skulle inte ens kunna observera en enda stadsdel i Homs.

TT