Utrikes

"Eskalationen kunde ha avvärjts"

UTRIKES

Stockholm. Huvudorsaken till våldsvågen över Gaza är inte morden på ungdomar i juni, utan att omvärlden trängt in Hamas i ett hörn - i onödan. Det menar analysorganisationen Crisis Group.

– En felaktig analys har lett Israel och palestinierna till den här tragiska situationen. Hela eskalationen kunde ha avvärjts för några månader sedan genom att ta itu med de strukturella problemen, säger Ofer Zalzberg, senioranalytiker vid International Crisis Groups (ICG) Jerusalemkontor.

ICG är en välrenommerad tankesmedja inom global konflikthantering, med en lång rad före detta utrikesministrar och internationella topptjänstemän bland sina styrelsemedlemmar.

– Det har kommit våldstoppar i Gaza varje ett och ett halvt till två år. Men situationen förändrades i våras till något vi aldrig tidigare har sett, säger Ofer Zalzberg till TT över telefon.

"Hamas var desperata"

Enligt honom var Hamasstyrets dagar räknade när militärdiktaturen i Egypten slog igen de tunnlar som varit befolkningens andningshål till omvärlden, och vars tullintäkter gick till Gazaadministrationens 43 000 anställdas löner.

– Hamas sista utväg, förutom våld, var att försonas med Fatah, säger Ofer Zalzberg.

Han beskriver Hamas beslut i april att frivilligt avstå makten i Gaza, trots att de vann valet 2006, som en historisk öppning.

– Hamas behöll säkerhetskontrollen men överlät det administrativa till den palestinska myndigheten. I utbyte skulle (den palestinske presidenten Mahmoud) Abbas lojalister bemanna gränspassagen i Rafah så att den kunde normaliseras, och Abbas skulle se till att tjänstemännen fick lön.

Palestinsk försoning undergrävdes

Men Abbas levde inte upp till sina löften trots möjligheter till utländsk hjälp med både löner och bemanning av Rafahövergången, menar Ofer Zalzberg, och det gör att Hamas nu saknar incitament att bryta den pågående våldsspiralen. Väst bär, anser Crisis Group, ett ansvar på "flera nivåer" för dödläget i Gaza.

– EU skulle ha behövt pressa Abbas att implementera avtalet med Hamas att sätta upp en oberoende regering. Och pressa Egypten och Israel att se till att avtalet kunde genomföras. Men jag såg inga europeiska utrikesministrar i möten med (regionens ledare) Sisi eller Netanyahu eller Abbas om det här.

– Jag ser dem nu försöka få till ett eldupphör. Men nu är det för sent.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes