Kinas elfenbenshandel slår rekord

Stockholm. Den illegala handeln med elfenben i Kina är "utom kontroll", enligt en ny rapport.

Efterfrågan är nu så hög att priset tredubblats sedan 2010.

Till följd av detta har 100 000 elefanter tjuvskjutits i Afrika på tre år.

Rapporten, som sammanställts av naturskyddsorganisationerna Save the Elephants och Aspinall Foundation och presenterades i Kenyas huvudstad Nairobi på tisdagen, är den senaste i raden av liknande rapporter som offentliggjorts nyligen.

Samtliga pekar på att tjuvjakten på elefanter på den afrikanska kontinenten nu är så intensiv att arten är hotad till sin existens om inte blodbadet hejdas.

Det illegala dödandet drivs så gott som helt och hållet av suget från den kinesiska marknaden där elfenben har hög status i form av sniderier och statyetter.

Döljer illegal handel

Enligt den nya rapporten har priset på elfenben, i obearbetad form, ökat från 750 dollar till 2 100 dollar (5 600 till 15 750 kronor) per kilo från 2010 till 2014.

Antalet butiker som har tillstånd att sälja elfenben har ökat från 31 till 145 på tio år, och antalet verkstäder där elfenben snidas har ökat från 9 till 37 under samma period.

Den legala handeln och försäljningen fungerar samtidigt som en slöja för den illegala handeln. Enligt rapporten är runt en fjärdedel, 26,5 procent, av allt elfenben som säljs i butikerna i Peking och Shanghai illegalt. Totalt kan nästan 90 procent av allt elfenben som säljs i landet vara från tjuvskjutna elefanter.

Utom kontroll

Siffrorna är grundade på besök som några av författarna bakom rapporten gjort i butiker där elfenben säljs över och under disk.

Det är uppenbart, enligt författarna, att de kinesiska myndigheterna inte har klarat av att kontrollera elfenbenshandeln. Rika affärsmän smugglar råvaran från Afrika där mutor underlättar hanteringen.

Mängder av kinesiska immigranter i Afrika är involverade i illegala aktiviteter som underblåser tjuvjakten. Den senare sköts av speciella gangstersyndikat, olika väpnade miliser och terroristorganisationer som använder inkomsterna för att finansiera sin verksamhet.

Minst tio officiellt godkända fabriker och butiker har stängts i Kina, och hundratals smugglare gripits. Men det räcker inte, anser organisationerna.

– Kina är nyckeln till elefanternas framtid, säger Iain Douglas-Hamilton, Save the Elephants.

TT