Dödlig årsdag av valet i Bangladesh

Publicerad 2015-01-05

Dhaka. Våldsamma protester utbröt i Bangladesh på årsdagen av det kontroversiella valet - "dagen då demokratin dödades" enligt oppositionspartiet BNP. Minst fyra dödsoffer krävdes.

I Natore i norr dödades två BNP-anhängare i sammandrabbningar med anhängare till det regerande Awamiförbundet, och ytterligare minst 15 personer skadades. I provinsen Rajshahi dödades en människa av polisens beskjutning, och i Kansat i närheten krävdes ett dödsoffer, enligt nyhetsbyrån AFP. Våldsamheter bröt också i huvudstaden Dhaka, trots att säkerheten höjts.

BNP-ledaren Khaleda Zia som uppmanat till massdemonstrationer hindrades av polis från att lämna kontoret i Dhaka. Elva lastbilar med sand och grus placerades ut runt byggnaden, skriver The Guardian. När Zias anhängare försökte forcera barriären svarade polisen med pepparsprej.

Premiärminister Sheikh Hasina anklagade i ett tv-tal Zia för att försöka skapa anarki och intolerans, och sade att detta inte kommer att tillåtas.

Oro för oegentligheter fick oppositionen att bojkotta parlamentsvalet den 5 januari 2014, vilket därmed vanns av Awamiförbundet och Sheikh Hasina. Även USA och flera andra länder såg valet som bristfälligt. Valet överskuggades av brandattacker mot vallokaler, och 25 människor dödades. Flera BNP-ledare har sedan dess gripits.

TT-AFP