Utrikes

Terrorhotet mot Sverige oförändrat

UTRIKES

Stockholm. Det finns just nu ingen konkret information om planer på attentat som det i Paris mot svenska mål, enligt Säkerhetspolisen.

Men sannolikt finns personer i Sverige som är kapabla att utföra liknande dåd.

– Ja, varför skulle det inte kunna hända här? De som besjälas av samma idéer som gärningsmännen i Paris finns i olika länder. Rent förnuftsmässigt finns det egentligen inget som säger att vi skulle vara skyddade, säger Tomas Lindstrand, chefsåklagare med inriktning på terrorbrott.

Dådet i Paris är ett av de blodigaste på flera år i Europa. Men det förändrar i dagsläget inte hotnivån i Sverige, enligt Säkerhetspolisen. Det finns inga konkreta uppgifter om planer på attentat mot liknande, eller andra, svenska mål, enligt Säpo.

Bedömningen bygger dock på preliminära uppgifter och kan komma att ändras.

Attacken hyllas

Dådet i Paris påminner om de attentatsplaner mot Jyllands-Posten som tre män från Sverige greps för i Köpenhamn för några år sedan. Alla tre, samt ytterligare en man, fick långa fängelsestraff.

– Det visar att vi har chans att skydda oss mot attentat. Men vi har absolut ingen hundraprocentig kontroll, säger Tomas Lindstrand.

I slutna forum på internet hyllas attacken mot tidningsredaktionen i Paris av svenska jihadister, uppger Sveriges Television. Enligt Säkerhetspolisen är hotbilden mot Sverige till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. I september uppgav operative chefen Anders Kassman i Aftonbladet att Säpo avvärjt två terrordåd mot svenska mål de senaste åren - och att planerna var långt framskridna.

– Vi finns med bland de mest utpekade, sade han då.

En stor orosfaktor är de allt fler svenska medborgare som reser ner till Syrien och andra krishärdar för att slåss på jihadisternas sida.

– Det här är något som alla säkerhetstjänster är riktigt skraja för. Ju fler som reser desto större bedömer man ju att risken är, säger Tomas Lindstrand.

Liten risk

Ibrahim Bouraleh, ordförande i Islamiska förbundet i Järva i Stockholm, tror dock inte att risken är stor för en liknande attack i Sverige.

– Man kan aldrig säga aldrig, men jag tror och hoppas att det inte finns personer som skulle göra någonting sådant, säger Bouraleh.

Bouraleh tror inte att al-Qaida-grupper ser svenska medier som ett viktigt mål, trots att flera publicerade de omstridda karikatyrerna av profeten Muhammed.

– Sverige hanterade det väldigt bra jämfört med exempelvis Danmark. Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte de stora moskéerna, pratade med muslimska företrädare och skickade delegationer till arabiska länder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes