WHO vägrade utlysa nödläge

Publicerad 2015-03-20

Ebolautbrottet. Världshälsoorganisationen WHO hade chansen att tidigare förklara ebolautbrottet i Västafrika ett internationellt hälsonödläge, men valde att avvakta, visar interna dokument som nyhetsbyrån AP kommit över.

WHO-tjänstemän fick tidigt ta emot vädjanden om hjälp, men högt uppsatta chefer ville inte kalla utbrottet för ett internationellt nödläge. Chefen för WHO:s pandemiavdelning skrev i ett mejl tidigt i juni till kollegor att det var "en sista utväg" och att andra diplomatiska åtgärder kunde vara mer effektiva.

Ett internationellt hälsonödläge kan utlysas om det finns risk för spridning av smittan till andra länder och om det kan komma att behövas en internationell insats för att tackla den.

Fem dagar senare fick WHO:s chef Margaret Chan, som har ansvaret för att utlysa nödläge, handlingar med varningar om att sjukdomen snart riskerade att spridas till Mali, Elfenbenskusten och Guinea Bissau. Men i handlingarna varnades för att utlysa nödläge, då det skulle kunna ses som en "fientlig handling", enligt AP.

Först i augusti utlystes nödläget och i dag har 10 251 personer dött i sjukdomen, de flesta i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

TT