Nackdel Netanyahu inför valet

UTRIKES

Israel. Med mindre än en vecka kvar till det israeliska valet skakar marken under sittande premiärministern Benjamin Netanyahus fötter. Men en sak är säker i israelisk politik: Inget är säkert.

"Därför är israelerna trötta på Netanyahu" lyder en rubrik i vänsterinriktade tidningen Haaretz, som slår fast att folket längtar efter "ett normalt Israel", där inte allt handlar om nationell säkerhet.

Och i de sista tillåtna väljarmätningarna före valet på tisdag har faktiskt den mitten-vänsterkoalition som leds av Arbetarpartiets Yitzhak Herzog och förre justitieministern Tzipi Livni från partiet Hatnuah övertaget. De får 25 eller 26 av de 120 platserna i israeliska Knesset, medan Netanyahus Likud bara får 21 eller 22 platser, skriver Reuters.

Koalition krävs

Det är dock en sak att få flest platser, men en helt annan att lyckas bilda en koalition som ger majoritet att styra landet - och där bedöms Netanyahu ha lättare att hitta allierade i Israels många högerpartier. Skulle en koalition av arabisk-israeliska partier däremot bestämma sig för att stödja Herzog och Livni, kommer Netanyahu att få det tufft. Och det är uppenbart att premiärministern börjar bli nervös.

– Stanna inte hemma och kasta inte bort era röster, vädjade han till sina väljare i ett radioprogram under fredagen, och slog fast att han inte kommer att vinna om resultatet i opinionsundersökningarna står sig.

Populariteten rasar

Den israeliska premiärministerns popularitet har dalat snabbt de senaste månaderna. Flera bedömare pekar på att hans kampanj har fokuserat hårt på säkerhetsfrågor, medan väljarna törstar efter en politik som tar uti med vanligt folks problem, såsom höga boendepriser och skenande levnadsomkostnader. Det omdebatterade talet inför USA:s kongress nyligen ser också ut att ha dragit ner stödet.

TT