Utrikes

Ukrainsk militär lämnar Debaltseve

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Efter hårda strider med de proryska separatisterna lämnade större delen av de ukrainska regeringsstyrkorna den strategiskt viktiga staden Debaltseve i morse. Många undrar nu vad som återstår av vapenvilan.

– Vi har sett tydligt att vapenvilan inte respekteras. Det har varit konstanta attacker från den proryska sidan. Alla här undrar var vapenvilan är, säger den belgiske EU-parlamentsledamoten Mark Demesmaeker, som befinner sig i området, till TT.

Enligt den ukrainska presidenten gavs ordern om att dra tillbaka styrkorna redan i går.

–  Trots den häftiga artillerielden har vi hittills information om att av 2 000 ukrainska soldater är 30 skadade, säger Petro Porosjenko enligt AFP.

Många skadade

Uppgifterna står i strid med vittnesmål från journalister i området, som beskriver scener med skadade och trötta soldater som körs ut från staden. AFP rapporterar att 13 döda militärer lämnats till ett bårhus i staden Artemivsk, norr om Debaltseve. Dagens Nyheters utsända uppger att ett hundratal skadade soldater vårdas på ett sjunkhus i Artemivsk.

– Det kom blodiga soldater som bars in på bårar eller rullades in i rullstolar. Bara medan vi var där under 45 minuters tid kom det tio ambulanser med skadade soldater, säger reportern till dn.se.

Dåligt utrustade

Mark Demesmaeker tror inte att separatisternas offensiv kommer att sluta, även om Debaltseve faller.

– Alla här är övertygade om att det inte kommer sluta med Debaltseve. De kommer att pressa på för att ta mer, säger Demesmaeker till TT.

Han vittnar om en katastrofalt utrustade ukrainska styrkor, som lider brist på de mest grundläggande förnödenheter.

– Vi gav dem mat, kläder, skor, cigaretter, toalettpapper. Så illa är det. 70 procent av deras material kommer från frivilliga.

"Ett klart brott"

USA, EU och Nato fördömer kraftigt de proryska rebellernas offensiv i staden, som inleddes efter att överenskommelsen om vapenvila undertecknats i förra veckan.

– Jag uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från östra Ukraina, att stoppa stödet för separatisterna och respektera Minsköverenskommelsen, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt AFP.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov säger enligt BBC att offensiven inte bryter mot vapenvilan, eftersom staden ingick i de rebellkontrollerade områdena när avtalet skrevs under.

Vapenvilan "Inte död"

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Ukraina och Ryssland ska under kvällen hålla en telefonkonferens, uppger Stephane Le Foll, talesman för den franska regeringen, som tillägger att överenskommelsen "inte är död".

Förutom de ukrainska regeringsstyrkorna uppges runt 5 000 civila vara instängda i staden, utan vatten, mat eller el. Journalister och observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) har hittills vägrats tillträde till staden.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare, säger Alexander Hug, chef för OSSE:s observatörsgrupp som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes