Utrikes

Judiskt offer för terrorn begravdes

UTRIKES

Köpenhamnsterror. Hundratals människor samlades på den judiska kyrkogården i Köpenhamn när Dan Uzan begravdes på onsdagen. 37-åringen föll offer för terroristen Omar Abdel Hamid el-Husseins kulor då han vaktade synagogan på Krystalgade.

– Det var en tråkig begravning men också begravning som skänker styrka till alla, säger rabbinen Jair Melchior till nyhetsbyrån Ritzau.

Säkerhetsarrangemangen var omfattande vid kyrkogården, bland annat var prickskyttar var utplacerade på taken i grannskapet.

– Hela den judiska församlingen är i chock över att terrorn kunde drabba Danmark, men vi är samtidigt mycket rörda över allt stöd vi fått, säger Dan Rosenberg Asmussen, ordförande för judiska församlingen i Köpenhamn, till Extra Bladet.

Drottningen: Det blev vi

Även drottning Margarethe konstaterar att helgens terrordåd skakat hennes hemland:

– Det har utan tvivel satt djupa spår i oss alla. Men realistiskt sett, efter det som skedde i Paris, frågade vi oss själva om det skulle bli vi härnäst. Det blev vi.

Drottning Margarethe syftar på terrorattacken mot satiriska magasinet Charlie Hebdo då tolv personer sköts ihjäl. Fyra i gisslan i en judisk livsmedelsbutik dödades också under Paris-angreppet.

40 skott

Samtidigt kommer fler detaljer om gärningsmannen bakom dåden. Enligt danska polisen avlossades sammanlagt 40 skott i samband med angreppen mot kulturhuset Krudttønden och mot synagogan samt vid Nørrebro-adressen där el-Husseins till slut sköts ihjäl av polisen.

I kulturhuset deltog bland andra den svenske konstnären Lars Vilks i ett debattmöte.

Bara vid Krudttønden, där en 55-årig man miste livet, avlossade el-Hussein 28 skott med ett så kallat M95-gevär, uppger dansk polis. Den tekniska utredningen visar också att gärningsmannen använde två vapen vid synagogan, två olika pistoler.

Polisen uppger också att det nu är helt fastslaget att det var 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein som dödade två personer och skadade fem polismän i helgens dåd.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes